Poslanci žiadajú označovanie krajiny pôvodu mäsa v spracovaných potravinách

lasane
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Z celkového množstva jatočného mäsa sa v závislosti od príslušného členského štátu 30% až 50% spracúva na mäsové zložky potravín, najmä na mleté mäso, mäsové prípravky a mäsové výrobky.

Mäso, ktoré sa používa ako zložka v spracovaných potravinách, akými sú napríklad lazane, by malo mať na obale uvedenú krajinu pôvodu podobne, ako je tomu v prípade čerstvého hovädzieho mäsa. Vyplýva to z uznesenia, ktoré v stredu schválil Európsky parlament. Poslanci vyzvali Európsku komisiu, aby predložila príslušný legislatívny návrh, ktorý by mal prispieť k obnoveniu spotrebiteľskej dôvery po škandále s konským mäsom a ďalšími prípadmi potravinových podvodov.

Uznesenie, ktoré poslanci schválili pomerom hlasov 460 (za): 204 (proti): 33 (zdržalo sa hlasovania) vyzýva Európsku komisiu, aby v nadväznosti na svoju správu z roku 2013 predložila legislatívny návrh, ktorý by zaviedol povinné označovanie krajiny pôvodu mäsa použitého v spracovaných potravinách. Toto opatrenie by podľa poslancov prispelo k väčšej transparentnosti v celom potravinovom reťazci, zlepšilo informovanosť európskych spotrebiteľov a v konečnom dôsledku by tak pomohlo obnoviť spotrebiteľskú dôveru.

„Po škandále s konským mäsom je momentálne na nás, aby sme znovuzískali dôveru spotrebiteľov. Žiadame Komisiu, aby prišla s legislatívnym návrhom zavádzajúcim povinné označovanie krajiny pôvodu mäsa v spracovaných potravinách, pretože to pomôže zvýšiť transparentnosť a poskytne zákazníkom jasné a úplné informácie,“ uviedol predseda výboru EP pre bezpečnosť potravín Giovanni La Via (EPP, IT).

Viac..  Vladimír Bilčík: Skvelá správa pre klientov bánk, proces posielania peňazí sa radikálne zrýchlil

„Musíme však zabezpečiť, že tieto opatrenia nepovedú k zvýšenej záťaži pre malé a stredné podniky, ktorých je v tomto sektore mnoho,“ dodal.

Poslanci v uznesení opätovne zdôraznili svoje znepokojenie v súvislosti s potenciálnym vplyvom potravinových podvodov na bezpečnosť potravín, zdravie a dôveru spotrebiteľov, fungovanie potravinového reťazca a stabilitu poľnohospodárskych cien.

Rozhodnutie na spotrebiteľovi

Poslanci poukázali na správu Komisie zo 17. decembra 2013, ktorá konštatuje, že viac ako 90 % respondentov zo skupiny spotrebiteľov považuje za dôležité, aby bol na spracovaných potravinárskych výrobkoch označený pôvod mäsa. Podľa poslancov je to jeden z viacerých faktorov, ktoré môžu ovplyvniť správanie spotrebiteľa.

Vplyv na cenu si vyžaduje ďalšie skúmanie

Uznesenie si tiež všíma odlišné závery Komisie a francúzskej spotrebiteľskej organizácie v súvislosti s odhadovaným vplyvom zavedenia povinného označovania krajiny pôvodu na cenu výrobku a žiada v tejto súvislosti ďalší prieskum.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Miriam Lexmann: Bez príslušného certifikátu už nebudú môcť výrobcovia označovať výrobky ako EKO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Parlament …

Consent choices