Ženská obriezka stále existuje. Ako ju zastaviť?

obriezka
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Píše sa síce rok 2015, no vo viacerých krajinách sveta sa stále praktizuje ženská obriezka. Len v Európe žije približne pol milióna žien a dievčat, ktoré trpia fyzickými a psychologickými následkami tohto barbarstva. 6. február bol preto na zvýšenie povedomia verejnosti vyhlásený za Medzinárodný deň nulovej tolerancie voči mrzačeniu ženských pohlavných orgánov. Aj Európsky parlament sa už dlhé roky presadzuje za práva žien. A ženská obriezka mu rozhodne nie je ľahostajná.

Situácia vo svete a v EÚ

Za mrzačenie ženských pohlavných orgánov sa považujú všetky úmyselné úkony, ktoré vedú k zmenám alebo poškodeniu genitálií a to bez akýchkoľvek zdravotných dôvodov. Veľká väčšina týchto zákrokov sa vykonáva na dievčatách vo veku do 15 rokov. Ženská obriezka sa robí buď z kultúrnych, náboženských alebo sociálnych dôvodov a pre ženy a dievčatá nemá žiadne zdravotné prínosy.

Podľa odhadov Svetovej zdravotnej organizácie. žije vo svete približne 140 miliónov žien alebo dievčat, ktorých pohlavné orgány boli zmrzačené. Najmä v Afrike a na Blízkom východe.

Európsky parlament vo svojom uznesení z roku 2012 uvádza, že v Európe žije minimálne pol milióna takto dokaličených žien a dievčat a približne 180 000 hrozí riziko obriezky počas pobytu v krajine, kde sa tieto praktiky stále vykonávajú.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

V Európe žiadajú každoročne o azyl tisícky žien a dievčat pochádzajúcich z krajín praktizujúcich obriezku.

Ako proti tomu bojuje Európsky parlament?

Európsky parlament už dlhé roky bojuje proti všetkým formám násilia na ženách, vrátane obriezky. Za posledné roky prijal viacero uznesení, v ktorých vyzýva Komisiu a členské štáty k tomu, aby podnikli konkrétne kroky na zastavenie tohto zverstva.

O ram

Odporúčame pozrieť

EÚ pokračuje v boji proti mrzačeniu ženských pohlavných orgánov

Európska únia naďalej bojuje proti porušovaniu ľudských práv a násiliu voči dievčatám a ženám. Uvádza …

Consent choices