Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič, eurokomisár pre energetickú úniu. PHOTO: EC Audiovisual Service.

Maroš Šefčovič: Ak jedna krajina bude mať nedostatok energie, druhá jej pomôže

Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič, eurokomisár pre energetickú úniu. PHOTO: EC Audiovisual Service.

Eurokomisár pre energetickú úniu Maroš Šefčovič na nedávnej tlačovej konferencii avizoval schválenie stratégie energetickej únie. Ide o spoločný energetický koncept európskej 28, ktorý si kladie za cieľ najmä posilniť spoločný trh.

„Táto stratégia nám poskytuje cestovnú mapu, aby sme dosiahli bezhraničnú, bezpečnú, konkurencieschopnú a dostupnú energiu pre podnikateľov, podniky a občanov. Integrujú sa v nej viaceré politiky, politika klímy, dopravná politika, priemyselná politika, výskum a vývoj, regionálna politika a ďalšie oblasti,“ hovorí Maroš Šefčovič.

Spoločný trh má teda zabezpečiť spoluprácu medzi členskými štátmi. „Hlavne v prípade, keď bude nedostatok energie alebo nejaké prerušenie dodávok. Máme núdzové plány na európskej a regionálnej úrovni a taktiež budeme vykonávať záťažové testy bezpečnosti dodávok elektriny, tak ako sme to urobili v minulom roku v oblasti plynu,“ vysvetľuje eurokomisár.

Zmena pravidiel nastane aj v medzivládnych dohodách, ktoré uzatvárajú členské štáty s dodávateľmi energie. Všetky dohody musia byť po novom konzultované s Komisiou, má sa tak zabezpečiť vyššia transparentnosť. „Chceme posilniť regionálnu spoluprácu, ktorá bude zachádzať za naše hranice, tak ako to už funguje na juhovýchode Európy a budeme pracovať na diverzifikácii dodávok a zdrojov energie,“ predkladá eurokomisár ďalší záväzok. To bude súvisieť aj s energetickými systémami, ktoré sú v každom štáte rôzne. Preto bude dôležité ich vzájomné prepojenie, no aj ich prepojenie so systémami mimo EÚ.

Viac..  M. Lexmann: Ekonomickú bezpečnosť nesmieme podceňovať

Maroš Šefčovič upozorňuje, že opatrenia budú mať široký dosah. „Nejde tu len o energetickú politiku o elektrinu, týka sa to aj dopravy, financií, výrobnej politiky, priemyslu, výskumu a vývoja. Preto chceme vytvoriť lepší prístup k nástrojom financovania pre zlepšenie energetickej účinnosti v oblasti dopravy a budov,“ hovorí. Tu má pomôcť iniciatíva Rozumné financovanie pre rozumné mestá. „Okrem toho sa chceme zamerať najmä na miestnu úroveň a chceme, aby aj členské štáty preniesli energetickú účinnosť na prvé miesto svojich politík. A taktiež chceme náš energetický systém urobiť schopným do budúcnosti pre nízkouhlíkovú spoločnosť, napríklad sa zameriame na elektromobilitu a skladovanie energie. Máme tu mnohé inovačné programy a nové finančné schémy,“ dodáva Šefčovič, pričom zdôrazňuje, že výhodu budú mať všetci, ktorí budú v tejto oblasti vytvárať nové pracovné miesta.

Viac sa dozviete v nasledujúcom videu:

O mon

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices