Europoslanci odhlasovali koniec roamingu v EÚ, platiť sa ale bude ďalej

mobil
PHOTO: Flickr.

BRUSEL – Rôzne združenia spotrebiteľov a niektorí európski poslanci sú frustrovaní z toho, že národné vlády krajín Európskej únie ustúpili tlaku mobilných operátorov. Nezrušia roaming ku koncu tohto roku, ako bolo pôvodne odhlasované.

„Je to veľkým sklamaním,“ uviedol Guy Verhofstadt z frakcie Aliancia liberálov a demokratov pre Európu (ALDE). „Jedinými víťazmi sú národní telekomunikační operátori,“ dodal.

Poplatky, aj keď nižšie, sa budú vyberať naďalej. Minimálne do roku 2018. Otázkou je, k čomu Európsky parlament, ktorý ako jedinú z významných európskych inštitúcií volia priamo občania, vlastne je. Politici z národných vlád totiž robia niekedy opačné rozhodnutia, ako boli odhlasované.

Výsledkom má byť v prípade roamingu kompromis, ktorý navrhli Lotyši. namiesto konca roamingu by ľudia v zahraničí mali k dispozícií obmedzený balíček volaní, smsiek a dát, ktorý by využívali podľa svojich domácich sadzieb. Podľa agentúry Reuters ale nie je jasné, aký veľký balíček vlastne bude.

Tlak operátorov

Všetko sa odohráva pod tlakom operátorov z bohatších krajín Európskej únie. Tí sa obávajú, že pokiaľ bude roaming zrušený, tak si niekto môže objednať služby napríklad v Bulharsku, ale bude ich využívať v Nemecku či Česku. Považujú to za nerovnú súťaž.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Niektorí europoslanci si ale myslia pravý opak. „Roaming je prekážkou európskeho jednotného digitálneho trhu,“ tvrdí švédsky poslanec Frederick Federley.

Ceny roamingových poplatkov za volanie a užívanie dát pritom v posledných rokoch klesajú. Spotrebitelia to vítajú, operátori protestujú, vlády ustupujú.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Eurokomisia navrhla začleniť roaming do asociačnej dohody s Moldavskom

Európska komisia (EK) prijala návrh na začlenenie roamingu do dohody o pridružení medzi EÚ a …

Consent choices