Ropa Brent za uplynulý týždeň zlacnela

ropa
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Obchodovanie s ropou bolo v pondelok zmiešané, v konečnom dôsledku však ceny ropy Brent klesli na 58,53 dolárov za barel. Cenovým poklesom ropa reagovala na spustenie kvantitatívneho uvoľňovania v podaní ECB. V utorok však došlo k výraznejšiemu prepadu cien Brent-u, čo súviselo s programom QE a nadväzujúcim posilnením dolára voči euru. „Práve posilňovanie amerického dolára vyvíja tlak na komodity obchodované v dolároch, nakoľko sa tak stávajú drahšie pre ostatné „nedolárové“ krajiny vrátane eurozóny. Utorkové obchodovanie tak ropa Brent uzavrela na úrovni 56,39 USD za barel“, uviedol analytický tím Poštovej banky. Po niekoľkých dňoch poklesov došlo v stredu k určitému zotaveniu sa Brent-u a jej ceny sa mierne zvýšili na úroveň 57,54 dolárov za barel.

Bolo to však len jednodňové posilnenie, nakoľko vo štvrtok ceny čierneho zlata opäť zamierili smerom nadol. Londýnska ropa tak zlacnela na 57,08 USD za barel, pod čo sa podpísala aj odhady hovoriace o výraznom raste zásob ropy v USA. V poklese pokračovala ropa Brent aj počas piatkového obchodovania. Dôvodom bolo samozrejme QE a zhodnocovanie dolára, ale aj varovanie Medzinárodnej agentúry pre energetiku IEA, že na svetovom trhu narastá prebytok ropy. To má za následok predovšetkým neutíchajúca ťažba v USA. Podľa agentúry IEA bude takýto stav pretrvávať minimálne do druhej polovice roka 2015, kedy sa očakáva spomalenie ťažby v USA. Piatkové obchodovanie tak ropa uzatvárala na úrovni 54,67 dolárov za barel. Za celý uplynulý týždeň si ropa Brent odpísala – 8,5 % zo svojej hodnoty. Medzimesačne je tak už lacnejšia zhruba o – 11 % a v medziročnom porovnaní sú jej ceny nižšie o takmer – 47 %.

Euro za týždeň slabšie o – 3,2 %

Makroekonomický kalendár eurozóny a USA v pondelok zíval prázdnotou. Pozornosť sa sústredila na spustenie programu QE v Európskej menovej únii a na rokovanie Euroskupiny vo veci Grécka. To však neprinieslo nič nové. Ministri financií sa nechystajú ustúpiť. Rozmenené na drobné to znamená, že Atény musia predložiť celý balík požadovaných reforiem, bez ich implementácie do Grécka nepotečú žiadne skoré platby. Spoločnú menu eurozóny tieto informácie výrazne neprekvapili a deň uzavrela takmer bez zmeny na úrovni 1,0852 EURUSD.

Podobne ako uplynulý pondelok aj utorok bol chudobný na zverejnenia. Spoločná mena eurozóny hneď v úvodne dňa zamierila nadol a tento klesajúci trend do záveru obchodovania nedokázala zvrátiť. Deň ukončila len tesne pod hranicou 1,0700 EURUSD. V stredu si euro voči americkému doláru odpísalo – 1,4 % zo svojej hodntoy. Od spustenia kvantitatívneho uvoľňovania boli totiž pre našu menu všetky dni ako cez kopirák. Euro zo svojej otváracej úrovne 1,0698 EURUSD zamierilo smerom nadol a zastavilo sa až na hodnotách, ktoré naposledy testovalo pred 12 rokmi, pričom deň uzavrelo na úrovni 1,0547 EURUSD.

Viac..  Eugen Jurzyca: Čo považujem za najväčšie úspechy Európskeho parlamentu počas tohto mandátu

Vo štvrtok si euro po sérii poklesov a strát dokázalo pripísať zisky. Do karát mu totiž hrali zverejnené údaje o januárovom vývoji priemyselnej produkcie v eurozóne. Tá medziročne vzrástla o 1,2 %, kým trh očakával stagnáciu. Údaje spoza Atlantiku o februárovom oslabení amerického maloobchodu dodali euru ešte viac sebavedomia a jeho rast sa zastavil až na dohľad hranice 1,0700 EURUSD. Štvrtkové obchodovanie tak euro uzavrelo na úrovni 1,0635 EURUSD. Piatok trinásteho nebol pre euro šťastný deň. Spoločná európska mena si totiž v priebehu dňa odpísala až – 1,3 % zo svojej hodnoty a zatvárala pod úrovňou 1,0500 EURUSD.

Podobne ako v ostatných dňoch, aj v piatok sa pod vývoj kurzu najobodovanejšieho menového páru podpísala hlavne nálada investorov na trhoch a odštartované QE. Za celý uplynulý týždeň euro stratilo na sile – 3,2 % a voči americkému doláru otestovalo svoje 12 – ročné minimá. Uplynulý týždeň euro zaknihovalo mierne straty aj voči českej korune a maďarskému forintu. Naopak voči poľskému zlotému si pripísalo zisky. Česká koruna sa posilnila na piatkovú zatváraciu úroveň 27,301 EURCZK, maďarský forint taktiež zhodnotil na úroveň 305,65 EURHUF. Domáca mena Poliakov uzavrela týždeň na úrovni 4,1494 EURPLN.

Tento týždeň nás čaká zasadnutie amerického Fed-u

Tento týždeň sa bude pozornosť trhov zameriavať na zasadnutie amerického FED – u, ktoré sa usktuoční v stredu 18. marca. Investori budú v napätí očakávať, či sa nedozvedia bližšie informácie týkajúce sa zvyšovania úrokových sadzieb za oceánom. Zmenu úrokových sadzieb v podaní amerických centrálnych bankárov samozrejme nepredpokladáme a hlavná úroková sadzba zostane nezmenená na úrovni 0,25 %.

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices