Donal Tusk
Predseda Európskej rady Donal Tusk. PHOTO: © European Union 2015 - Source EP.

Poslanci zhodnotili výsledky európskeho summitu

Donal Tusk
Predseda Európskej rady Donal Tusk. PHOTO: © European Union 2015 – Source EP.

Počas plenárnej debaty o záveroch minulotýždňového európskeho summitu poslanci diskutovali najmä energetickej únii, Grécku a o tom, ako podporiť hospodársky rast. Členovia zákonodarného zboru privítali plány na užšiu spoluprácu v oblasti energetiky. Zároveň však poukázali na zložitú situáciu v Grécku.

Predseda Európskej rady Donal Tusk úvodom debaty pripomenul, že aj napriek zlepšujúcim sa hospodárskym vyhliadkam stále potrebujeme reformy. „Čas na reformy je práve teraz, keď vietor fúka naším smerom. Približne 5 miliónov mladých ľudí je v EÚ stále nezamestnaných, takže nikto si nemôže sadnúť a oddychovať, „ povedal.

Šéf Komisie Jean-Claude Juncker vysvetlil, že európska ekonomika sa zlepšuje najmä vďaka klesajúcim cenám ropy a približne 30 % poklesu eura voči americkému doláru. „Z krátkodobého hľadiska to predstavuje obrovský potenciál a my chceme túto príležitosť využiť čo najlepšie,“ vyhlásil.

Podľa francúzskej poslankyne Françoise Grossetête (EĽS) by mali členské štáty intenzívnejšie investovať do energetickej únie. Podčiarkla aj dôležitosť štrukturálnych reforiem, ktoré sú potrebné na obnovenie hospodárskeho rastu.

Belgická sociálna demokratka Kathleen Van Brempt je presvedčená, že sila energetickej únie závisí na globálnom vplyve Európy. „Potrebujeme bezuhlíkové hospodárstvo. V oblasti nových technológií, obnoviteľnej energie či energetickej účinnosti bola Európa kedysi pionierom. No ostatné krajiny nás začali predbiehať,“ dodala.

Britský konzervatívec Syed Kamall skritizoval Európsku radu za to, že na svojom summite nepreberala Grécko. „Ukážte nám, že chcete prinášať riešenia. Žiadny problém by nemal byť pre vás prihorúci,“ vyhlásil.

Belgičan Guy Verhofstadt (ALDE) vyzval členské štáty k tomu, aby Komisii umožnili viesť rokovania o energetickej únii. Je presvedčený, že „ak sa členské štáty nepridelia Komisii hlavnú úlohu v rokovaniach o energetických dohodách a investíciách do prepojení, nikdy tu nebudeme mať energetickú úniu.“

Cyperský poslanec zo skupiny GUE/NGL Neoklis Sylikiotis vyzval k ukončeniu „finančného vydierania“ Grécka. Podľa neho by sme „mali implementovať len skutočné reformy, ktoré môžu pomôcť skutočnému hospodárstvu a vyriešiť závažné otázky korupcie a daňových únikov.“

Svoju podporu pre energetickú úniu vyjadrila aj nemecká poslankyňa Rebecca Harms (Zelení/ESA). „Ak bude vytvorená tak, ako treba, otvorí pre nás tie najlepšie možnosti pre ochrany klímy a zavádzanie priemyselných inovácií. Bude nám garantovať bezpečnosť dodávok voči Rusku i iným krajinám, na ktorých sme momentálne závislí,“ vysvetlila.

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Britský poslanec Paul Nuttall (ESPD) hovoril o havárii nemeckého airbusu. „Dnes nie je deň na sčítavanie politických bodov. Včerajšia tragédia sa dotkla nás všetkých. Myslíme na tých, ktorí tu prišli o svoj život,“ povedal.

Nezaradeného rakúskeho poslanca Haralda Vilimskyho zaujímalo, prečo najvyšší európski predstavitelia nerokovali viac aj o situácii v Grécku. „Väčšina z vás odmieta možnosť diskutovať o tejto téme,“ povedal. „Nehanbíte sa za to?“

O ram

Odporúčame pozrieť

Predsedom najsilnejšej poľskej opozičnej strany sa stal Donald Tusk

Bývalého predsedu Európskej rady a poľského expremiéra Donalda Tuska v sobotu zvolili za predsedu Občianskej …

Consent choices