Sven Giegold. PHOTO: © European Union 2015

Po bankovom škandále Libor mení Brusel pravidlá v bankovníctve

Sven Giegold. PHOTO: © European Union 2015
Sven Giegold. PHOTO: © European Union 2015

Bankový škandál, v ktorom sa zistilo, že banky manipulovali Libor – londýnsku medzibankovú úrokovú sadzbu – priniesol zistenie, že je potrebná väčšia transparentnosť v tom, ako banky stanovujú sadzbu úverov, hypoték či finančných transakcií.

Výsledkom tohto škandálu bolo potrestanie vinníkov miliardovými pokutami. V súčasnosti ale poslanci Európskeho parlamentu hlasovali o nových pravidlách pre celú Európu, ktorých cieľom je zabrániť podobným škandálom, ktoré uberajú nielen finančné prostriedky, ale aj dôveryhodnosť EÚ.

„Základom je, že rozlišujeme kritické a nekritické ukazovatele. Nechceme vyrábať nepotrebnú administratívnu záťaž. Pre nekritické ukazovatele nemáme rovnaké požiadavky,“ povedala Cora van Nieuwenhuizen zo Skupiny aliancie liberálov a demokratov za Európu.

Do sféry kritických ukazovateľov sa môžeme dostať v prípade, že sadzba, ktorou sa hodnotí, presahuje 500 miliárd eur, čo môže ovplyvniť stabilitu trhu. Podľa niektorých rozdelenie len oslabilo nariadenie. Teraz nemôžu byť všetky ukazovatele vychádzajúce z regulovaných údajov, ktoré platia pre väčšinu finančných ukazovateľov, kritické, preto už potom nespadajú pod prísny európsky dohľad,“ povedal Sven Giegold zo Strany zelených.

Viac..  Európske akciové trhy majú za sebou skvelý kvartál

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Európsky parlament znovu upriamuje pozornosť na Grécko a jeho nesplatené dlhy

Viacerí jej úradníci a zástupcovia Medzinárodného menového fondu by mali čoskoro zavítať do Atén, kde …

Consent choices