maňka vladimír
Vladimír Maňka. PHOTO: © European Union- EP.

Europoslanec Maňka: Chceme v Európe lepšie žiť? Znížme byrokraciu a využime podnikateľský potenciál

Vladimír Maňka. PHOTO: © European Union 2015
Vladimír Maňka. PHOTO: © European Union 2015

Vladimír Maňka je slovenský europoslanec zo strany SMER-SD a za Európskych socialistov a demokratov má na starosti rozpočet Európskej únie. Vyjadril sa k problémom, ktoré vznikajú pri čerpaní eurofondov nielen na Slovensku, ale aj k hlavným prioritám, ktorým sa ako človek zodpovedný za rozpočet chce venovať.

V EÚ sa vyskytli aj investície, ktoré nedopadli práve najšťastnejšie. Prečo sa to stalo?

– Počas obdobia krízy klesli v Európe investície až o 15 % v porovnaní s rokom 2007. Pritom práve v investíciách s vysokou pridanou hodnotou je rast a zamestnanosť. Teraz je dôležité investovať do oblastí, ktoré prinášajú vysokú zamestnanosť, vysoký rast a pri ktorých sa finančné prostriedky rýchlo vrátia.

V EÚ až 40 % všetkých energií ide do budov.  Európska komisia zistila, že v tejto oblasti môžeme ušetriť až 75 % energií. S podpredsedm Európskej komisie Marošom Šefčovičom sme sa zhodli na tom, že treba ísť touto cestou. Keby sme za tri roky dokázali zatepliť všetky nezateplené budovy v EÚ, tak by sme ušetrili viac ako 100 miliónov eur ročne na energiách, chránili naše životné prostredie, znížili našu závislosť od dodávok plynu z rizikových oblastí, zvýšili energetickú bezpečnosť a vytvorili státisíce nových pracovných miest.

Analýzy hovoria, že ak budeme v EÚ spoločne investovať do správnych oblastí, ročne to prinesie o  tisíc miliárd eur viac, ako keby EÚ neexistovala.

Viete ale povedať, ktoré projekty boli problémové a nevydarili sa?

– Jednotlivé členské štáty alebo samosprávy si určovali, čo budú financovať. Často bolo rozhodujúce, aby sa peniaze minuli na čokoľvek, len aby sme o ne neprišli. V novom finančnom období 2014-2020 to už našťastie bude o inom. Potrebujeme investovať do projektov s rýchlou návratnosťou a vysokou pridanou hodnotou. Prinesie to niekoľkonásobne vyšší efekt aj v zamestnanosti, aj v raste celej EÚ.

Podľa analytikov teraz Slovensku hrozí, že nám prepadne jedna miliarda eur napriek našej výnimke, ktorú máme z eurofondov. Ako je to možné?

– Veľkú rolu tu zohrávajú investori, to znamená mestá, obce, podnikatelia, ktorí majú podpísané zmluvy na zrealizovanie projektov. Závisí od nich, či to stihnú. Môžem uviesť príklad Banskobystrického samosprávneho kraja, keď predseda kraja nečerpá peniaze a tým pripravuje kraj o pracovné miesta, ale aj o opravené cesty, mosty, školy, domovy dôchodcov,… Každé euro z rozpočtu EÚ pomáha vytvárať nové pracovné miesta, pomáha slovenskej ekonomike rásť a pomáha zvýšiť životnú úroveň našich obyvateľov.

Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme, aby aj priemysel na Slovensku využíval moderné technológie

Premiér Fico, práve kvôli Banskobystrickému kraju, ktorý je problematický v čerpaní eurofondov, chcel zmeniť pravidlá pri ich čerpaní. Chcel by to preniesť na iný subjekt, napríklad krajské mesto, lenže to by bol možno precedens pre Slovensko.  Ako to vnímate?

– Názor pána premiéra je pochopiteľný, pretože dnešný stav poškodzuje záujmy obyvateľov Banskobystrického kraja. Nemusí to byť precedens, ak napríklad upravíme zákon a rozhodnutie necháme na jednotlivé zastupiteľstvá samosprávnych krajov, aby rozhodli, či budú priamo čerpať, alebo či sa vzdajú čerpania a posunú svoje právomoci na iný subjekt. Od vstupu do EÚ iba vďaka eurofondom v Banskobystrickom kraji vzniklo viac ako 16 tisíc pracovných miest, pričom môžeme vytvoriť ďalšie tisícky.

Získali ste významný post, ste spravodajca pre rozpočet. Čo sú momentálne vaše najväčšie priority?

– Riešime rozpočet jednej inštitúcie po druhej. Začali sme Európskym parlamentom, kde sú možné zlepšenia. Ak chceme napredovať, musíme znížiť byrokraciu a odstrániť bariéry pre podnikateľov, nedovoliť byrokratickým úradníkom, aby vlastnými nezmyselnými opatreniami brzdili rozvoj. Musíme umožniť podnikateľom naplno využiť svoj potenciál. To isté platí aj pre Európsky parlament. Ak nám ľudia dali dôveru, tak určite nie preto, aby sme tu politikárčili,  ale aby sme urobili všetko preto, aby to naši obyvatelia pozitívne pocítili na svojom živote.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Vladimír Maňka.

O vik

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices