Francúzsko je prvým štátom, kde sa uplatní európsky program štátnej pomoci pre leteckú dopravu

airfrance
ilustračné foto. PHOTO: Flickr.

Európska komisia schválila Francúzsku program systémov štátnej podpory pre letiská a letecké spoločnosti. Základom pre tento podporný program boli uznesenia prijaté v rámci modernizácie politiky EÚ v oblasti štátnej pomoci ešte vo februári 2014. Podľa názoru Komisie tento program štátnej podpory prispeje k lepšiemu prepojeniu v rámci francúzskeho  vzdušného priestoru a zároveň nenaruší  hospodárske súťaže v rámci jednotného trhu. Francúzsko je tak prvou krajinou EÚ, ktorá môže letiskám a leteckým spoločnostiam poskytnúť individuálnu pomoc bez ďalšieho konzultovania s komisiou.

„Rozhodnutie Európskej  komisie demonštruje efektivitu nových pravidiel štátnej pomoci pre letiská a letecké spoločnosti. Schválené  systémy umožnia udržateľnejšiu podporu európskej leteckej dopravy, čím sa zlepší mobilita občanov. prehlásila Margrethe Vestager, komisárka zodpovedná za politiku hospodárskej súťaže.

Program, schválený na dobu 10 rokov,  pozostáva z troch hlavných zložiek pomoci- investičnej pomoci, prevádzkovej podpory letísk a pomoci pri zavádzaní nových trás. Vo výsledku tak pomôže k zlepšeniu prepojenia regiónov a tiež v boji proti preťažovaniu leteckej dopravy. Cieľom programu je zachovať dostupnosť regiónov , podporovať regionálny hospodársky rozvoj a zabrániť plytvaniu verejnými prostriedkami a narušeniu hospodárskej súťaže.

Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

Usmernenia ponúkajú členským štátom EÚ lepšie možnosti pri poskytovaní investičnej pomoci regionálnym letiskám. Letiskám, ktoré využíva menej ako 3 milióny cestujúcich, môže byť podľa usmernení na prechodné obdobie 10 rokov udelená finančná pomoc na prevádzku. Letiská, ktoré využíva menej ako 700 tisíc cestujúcich, dokonca budú môcť čerpať pomoc bez akéhokoľvek časového obmedzenia.

O dom

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices