Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 15. týždňa 2015

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

CYPRUS

Cyprus zrušil posledné platné obmedzenia na pohyb kapitálu. Krajina zaviedla obmedzenia cezhraničného pohybu kapitálu v marci 2013. Snažila sa tak zabrániť úniku kapitálu z krajiny počas obdobia, v ktorom krajina prijímala zahraničnú finančnú pomoc. V rámci posledných obmedzení museli firmy žiadať vopred o schválenie veľkých cezhraničných platieb. Rovnaká povinnosť platila aj pre jednotlivcov, ktorí chceli z krajiny vyviesť viac ako 10 tis. EUR. Prezident krajiny dodal, že zrušenie posledných reštrikcií vyjadruje definitívne obnovenie dôvery v cyperský bankový systém.

GRÉCKO

Grécko uskutočnilo minulý týždeň významný krok smerom k veriteľom a Medzinárodnému menovému fondu [MMF] splatilo splátku vo výške zhruba 450 mil. EUR. Splátka sa uskutočnila v lehote splatnosti a to 9. apríla. Na trhoch sa totiž objavovali obavy, či Grécko k úhrade tejto splátky vôbec pristúpi. „Napriek tomu však boli trhy v uplynulých dňoch zaplavené skôr negatívnymi informáciami z gréckej ekonomiky, ktoré sa týkali predovšetkým dohody o reformách, ktorá je stále v nedohľadne. Grécku pritom pomaly dochádza čas. Čiatku vo výške 7,2 mld. EUR z končiaceho úverového programu krajina potrebuje na odvrátenie hroziacej platobnej neschopnosti“, uviedol analytický tím Poštovej banky. Problémom sú ale nezhody v otázke reforiem, ktoré Grécku blokujú prístup k spomenutej finančnej pomoci. Tie sa snažili dotknuté strany prekonať minulý týždeň na rokovaniach v Bruseli, ale nepodarilo sa. Veritelia sa totiž nestotožnili s predloženým návrhom programu reforiem, ktorý predostreli grécki predstavitelia. Ministri financií eurozóny budú o Grécku opäť rokovať 24. apríla v lotyšskej Rige.

Uplynulý týždeň sa uskutočnilo aj stretnutie medzi ruským prezidentom Putinom a gréckym premiérom Tsiprasom. Putin po stretnutí vyhlásil, že jeho krajina môže Aténam poskytnúť úvery na financovanie spoločných veľkých projektov. Tieto úvery by boli splácané zo ziskov z budúcich projektov. Ruské firmy by sa mohli v Grécku zapojiť do privatizačných tendrov, pokiaľ ich vláda v Aténach vypíše. Putin zároveň naznačil zrušenie zákazu dovážať grécke výrobky na ruský trh. Výsledkom uvaleného embarga bol pokles vzájomného obchodu spomenutých krajín o – 40 %. Jednalo sa konkrétne o syr a zeleninu z Grécka.

Viac..  Ukrajina zatvára dvere transportu ruského plynu do Európy

RUSKO

Medziročná inflácia v Rusku dosiahla v marci 13-ročné maximum 16,9 %. Zrýchleniu rastu cien predchádzal vlani prudký prepad kurzu rubľa, zotavenie meny však v posledných týždňoch signalizovalo, že inflácia sa začala stabilizovať. Ruský rubeľ sa voči euru aj doláru od konca januára postupne posilňuje. Guvernérka ruskej centrálnej banky očakáva, v prípade, že nenastanú nové nepredvídané udalosti, rýchly pokles miery inflácie. V závislosti od ústupu inflačných rizík je centrálna banka pripravená pokračovať v znižovaní úrokových sadzieb.

JAPONSKO

Nielen Európa bojuje s neustálym poklesom cien, resp. ich stagnáciou, ale ani Japonsku sa nedarí tento trend zvrátiť. Japonská centrálna banka [BOJ] je odhodlaná pokračovať vo svojom masívnom stimulačnom programe napriek tomu, že sa jej nepodarilo zdvihnúť infláciu ani dva roky po tom, čo tento program začala. V rámci neho nakupuje dlhopisy a iné aktíva už od apríla 2013 s cieľom zvyšovať ponuku peňazí o 80 bil. JPY ročne. Guvernér japonskej centrálnej banky dodal, že celkový trend v oblasti cien sa stabilne zlepšuje. Cieľom je v najskoršom možnom období dosiahnuť infláciu na úrovni 2 %, BOJ predpokladá, že by sa tak mohlo stať v marci 2016. Nie všetci predstavitelia BOJ však zdieľajú guvernérovo presvedčenie.

O ram

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices