Grécko aj tentokrát dokázalo zaplatiť splátku

Zlyhali aj predikcie o krachu krajiny druhý májový týždeň. Grécko totiž aj tentokrát dokázalo zaplatiť splátku (750 miliónov eur) MMF. Zároveň ďalej posunulo latku účtovnej mágie – plných 650 miliónov totiž išlo z rezervného fondu, ktorý má Grécko v MMF. Ten bude musieť byť samozrejme zase naplnený. Nič iné vláde neostávalo. Pôvodne rátala s 2,5 mld. eur, ktoré prikázala presunúť z účtov samospráv na centrálny účet. Prišlo však len 600 miliónov – samosprávy sa držia peňazí ako kliešť a boja sa poslať všetko.

Grécko má 20. júna zaplatiť 3,5 mld. eur Európskej centrálnej banke – a to už je iný kaliber. Jún je zároveň posledným mesiacom, dokedy bol predĺžený záchranný program. Z neho Gréci dúfajú dostať zvyšných 7,2 mld. eur. Ak sa konečne dohodnú, splátku zvládnu.

Potom však ešte ostanú splátky dlhu 27 mld. eur na najbližšie obdobie, ktoré určite nezvládnu (splátky dlhov z dočasného eurovalu sú odložené do roku 2027). No „riešenie“ existuje. Minister Varoufakis (ktorý je po nedávnom údajnom odstavení na vedľajšiu koľaj zase hlavnou postavou) pripomenul svoj plán na nekonečné (perpetuálne) dlhopisy. Dlh voči ECB by sa zmenil na dlh s nekonečnou splatnosťou a vybavené. Zásadnou prekážkou je vraj len šéf ECB Mario Draghi, ktorému táto myšlienka „napĺňa dušu strachom.“ Keďže ide o čistokrvnú monetizáciu časti gréckeho dlhu na úkor celého eurosystému, mala by napĺňať strachom viacero duší.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie emisií z odvetvia budov

Grécko bolo prizvané k vytvoreniu novej medzinárodnej banky krajín BRICS

Hra v eurozóne je hrou politickou a zúčastňujú sa jej rôzne štáty, aj mimo nej. Grécko bolo z ekonomicky nepochopiteľných (stalo sa rozvojovou krajinou?) ale politicky jasných dôvodov prizvané k vytvoreniu novej medzinárodnej banky krajín BRICS, akéhosi klonu MMF. Tsipras sa tomu potešil. Veď čoby nie, teraz sa budú môcť jednoduchšie zadlžiť aj u Rusov a Číňanov.

Je v Grécku nejaká nádej na trhové riešenia problémov? Maličká. Svetielkom tejto nádeje budiž aj konferencia FreeMarket Road Show, ktorá sa po púti naprieč Európou (14.4. bola aj v Bratislave)zastaví 21-23.5. aj v Solúni, Aténach a Komotini.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

V Rade guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) panuje čoraz väčšia zhoda vo veci zníženia úrokových …

Consent choices