Jana Žitňanská: Na Slovensku chýba otcovská dovolenka

S europoslankyňou a podpredsedníčkou Výboru pre práva žien a rodovú rovnosť Janou Žitňanskou sme sa rozprávali o pozastavenej smernici k materskej dovolenke. Ako sa vyvíja situácia týkajúca sa trvania a výšky materskej dovolenky, ale tiež o otcovskej dovolenke a podpore mladých rodín sa dočítate v našom rozhovore.

Vieme, že smernica k materskej dovolenke je momentálne pozastavená. Čím to je?

Problém nastal v roku 2008, keď mala byť zrevidovaná smernica z roku 1992. Mala tu byť zadefinovaná povinná materská dovolenka v dĺžke 18 týždňov, ktoré budú platené 100% mzdou danej ženy. Zároveň bola členským štátom daná možnosť stanoviť strop pre výšku materskej vo výške nemocenských dávok. Táto smernica stanovovala aj ochrannú dobu pre ženu po pôrode.

Čo sa však stalo bolo to, že v Parlamente prešli pozmeňujúce návrhy, ktoré predĺžili túto povinnú materskú dovolenku o 2 týždne a zaviedli aj 2-týžňovú otcovskú dovolenku, tiež plne 100%-ne hradenú.  Úmysel bol dobrý, pretože je dôležité rodiny podporiť v tom, aby mali deti a aby mali pohodlné a dobré finančné podmienky. Vypracovaná dopadová štúdia však ukázala, že v niektorých krajinách by takáto nastavenie predstavovalo enormnú záťaž pre zamestnávateľov, verejné financie či poisťovne (podľa toho, kto vypláca materskú, pozn. red).Toto je dôvod, prečo riešenie zostalo visieť vo vzduchu. Mnohé členské štáty sa totiž ohradili voči takejto smernici.

Treba si uvedomiť, že v krajinách, kde je dnes materská podstatne kratšia ako je stanovené v návrhu a platia ju zamestnávatelia by predĺženie mohlo predstavovať veľký skok v nákladoch. Z mladých žien plánujúcich si založiť rodinu by sa tak mohli stať „nezamestnateľné“ kvôli tomu, že pre zamestnávateľov budú príliš drahé.

Napreduje nejako riešenie tejto situácie?

Momentálne sa snažíme dostať túto tému opäť na stôl. Mnohí poslanci hovoria o tom, že by boli ochotní ustúpiť od pozmeňujúcich návrhov, aby sa predsa len dosiahla nejaká vylepšená podoba danej smernice. Problémom je, že členské štáty nevedia nájsť medzi sebou reč, ako by to malo vyzerať. V rámci Slovenska, pokiaľ ide o dĺžku materskej dovolenky, nám to až tak neprekáža, pretože momentálne je u nás materská oveľa štedrejšia, čo sa týka jej dĺžky. Na druhej strane sme krajina, kde je materská po finančnej stránke najnižšia, máme iba 65% z platu.

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

Aký je váš názor na otcovskú dovolenku?

To je to, čo Slovensku chýba a malo by sa to čím skôr napraviť. Je totiž veľmi dôležité, aby aj otec mal možnosť sa starať o novorodenca a byť pri svojej manželke. V tejto chvíli je to zablokované, nič sa s touto situáciou nedeje, vzhľadom na procedúry to vyzerá tak, že všetko pôjde dostratena.  Budúcnosť vidím v tom, že sa vypracuje nový návrh, ktorý bude viac brať do úvahy jednotlivé postoje členských štátov. V každom prípade je nevyhnutné, aby žena mala možnosť ísť na materskú a bola chránená aj zákonom.

Mladé rodiny sa častokrát môžu nachádzať v náročnej finančnej situácií. Ako ich podľa vás možno podporiť?

Myslím si, že je dôležité podporovať mladých ľudí, aby mali deti, ale nie len jedným nástrojom. Nie je to len o materskej a otcovskej dovolenke, ale napríklad aj o bývaní. Mnohí mladí ľudia odkladajú dieťa, pretože musia splácať hypotéku alebo nemajú kde bývať. Systém dobrých nájomných bytov, ktoré by pomohli rodinám najmä v tomto kritickom období, by bol jedným z riešení. Tiež to môže byť dostupnosť predškolských zariadení a jaslí alebo služby, ktoré môžu rodinu odľahčiť od ďalších výdavkov. Tieto všetky nástroje môžu podporiť rodinu, aby sa rozhodla mať dieťa. Členské štáty by preto mali komplexnejšie zamerať na podporu mladých rodín.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala europoslankyňa Jana Žitňanská.

O tib

Odporúčame pozrieť

Jana ZITNANSKA

Zásadným rozhodnutím avizovaným premiérom by mohol byť podľa Žitňanskej dovoz vakcíny Sputnik V

Medzi zásadnými rozhodnutiami, ktoré avizoval premiér Igor Matovič (OĽaNO), by mohol byť dovoz ruskej vakcíny …

Consent choices