Ivan Štefanec
Ivan Štefanec. PHOTO: © European Union- EP.

Ivan Štefanec: Putinovej arogancii môžeme čeliť len solidaritou

Poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec (Európska ľudová strana) ostro odsudzuje zoznam nežiadúcich predstaviteľov Európskej únie, ktorí majú zákaz vstup na územie Ruskej federácie. Na zozname sa okrem politikov nachádzajú aj diplomati a poslanci Európskeho parlamentu.

„Na jednej strane Rusko už takmer rok protiprávne zadržiava ukrajinskú političku Naďu Savčenkovú, na strane druhej zakazuje vstup na svoje územie kritikom svojej politiky. Takéto konanie nijako neprispieva k pokojnému riešeniu situácie na východe Ukrajiny a z Vladimíra Putina robí nedôveryhodného politika. Európska únia by mala tento mesiac prehodnotiť sankcie voči Rusku. Vzhľadom na nedodržiavanie dohôd z Minska a pokračujúcu agresiu nevidím inú možnosť ako ich sprísnenie a rozšírenie. Na Európsku komisiu som sa obrátil so žiadosťou o objasnenie ďalšieho postupu,“ uvádza Štefanec.

Slovenský europoslanec sa odvoláva aj na správu zavraždeného ruského politika Borisa Nemcova v ktorej sa uvádzajú konkrétne príklady účasti celých jednotiek pravidelnej ruskej armády na konflikte.

„Skutočnosti popísané v Nemcovovej správe sú tak závažné, že ruského prezidenta Putina vystavujú možnosti medzinárodného trestného stíhania,“ myslí si Štefanec.

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Podľa neho je dôležité aby všetky krajiny Európskej únie deklarovali vzájomnú solidaritu a s Putinom nejednali, kým nebude zoznam nežiadúcich osôb zrušený.

„Myšlienkové pochody Roberta Fica, ktorý v tejto situácii išiel rokovať do Moskvy, sa nedajú vysvetliť inak, ako snahou zapôsobiť pred voľbami na časť populácie. Jediná téma o ktorej by sa mal s Putinom, Medvedevom a ďalšími zhovárať je odvolanie čierneho zoznamu nežiadúcich Európanov,“ uzatvára Štefanec.

O ram

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices