Euro za týždeň slabšie, ropa mierne zdražela. O koľko?

„Euro za týždeň slabšie o štvrť percenta Spoločná mena eurozóny uzavrela druhý týždeň v rade so stratou. Stráca tak už aj v medzimesačnom porovnaní, a to – 1,3 %. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku je ale euro výraznejšie slabšie, a to o vyše – 19 %“, uviedol analytický tím Poštovej banky. Pozitívnejší vývoj zaznamenala európska mena voči menám nášho regiónu. Voči maďarskému forintu sa uplynulý týždeň zhodnotila o 0,7 % na piatkových 309,11 EURHUF. Voči poľskému zlotému a českej korune sa počas uplynulého týždňa takmer nezmenila. V prvom prípade si pripísala len 5 stotín percenta a piatok uzavrela na úrovni 4,1107 EURPLN. V druhom prípade sa euro oslabilo len mierne, a to o – 0,02 %. Uplynulý týždeň ukončilo voči českej korune na 27,429 EURCZK.

Maďarská MNB pokračuje v uvoľňovaní menovej politiky

V utorok, 26. mája 2015, zasadla ďalšia centrálna banka spomedzi tých, o ktorých vás pravidelne informujeme. O svojej menovej politike rozhodovala maďarská centrálna banka [MNB]. Centrálni bankári krajiny, podľa očakávaní, pristúpili k ďalšiemu uvoľneniu svojej menovej politiky a základnú úrokovú sadzbu znížili na rekordné minimum 1,65 %. Inflácia v krajine je naďalej nízka, existuje teda predpoklad, že znižovaniu sadzieb ešte neodzvonilo.

Viac..  Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

Ropa Brent minulý týždeň mierne zdražela

Piatkové obchodovanie ukončila ropa Brent na úrovni 65,56 USD za barel. Za týždeň sa jej cena zvýšila o 0,3 %. Medzimesačne ale zlacnela o – 1,5 % a v medziročnom porovnaní je stále lacnejšia o takmer – 37 %.

Zlato v minulom týždni zlacnelo o – 1,3 %

Zlato bolo k 29. máju 2015 lacnejšie v medzitýždennom aj v medzimesačnom porovnaní. Za týždeň zlacnelo o – 1,3 % a v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom stratilo na svojej hodnote – 1,2 %. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je lacnejšie o vyše – 5 %.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices