40.výročie
krájanie torty počas osláv 40. výročia fungovania Programu návštevníkov EÚ.PHOTO: EuroparlTv

Program návštevníkov europarlamentu oslávil 40 rokov, pozrite si ako funguje

Program návštevníkov Európskej Únie oslávil v Európskom Parlamente svoje už 40.výročie. Program vznikol ešte v roku 1974 a slúži ako akési školenie. Trvá vždy jeden týždeň, počas ktorého majú návštevníci možnosť stretávať sa s europoslancami a komisármi. Cieľom programu je podľa slov europoslankyne Mairead McGuinness najmä zvýšenie povedomia o fungovaní únie, aby tak ľudia EÚ lepšie spoznali. Program chce zároveň mladým lídrom z celého sveta predstaviť EÚ, jej hodnoty a priority.

Podľa Coriny Cretu, komisárky pre regionálnu politiku, je práve tento program tým, čo naštartovalo pred rokmi jej kariéru. Vďaka programu sa aj krajiny mimo EÚ môžu inšpirovať európskou politikou a diskusiami. Imani Duncan-Price, senátorku Jamajky zaujala napríklad európska diskusia o predĺžení materskej dovolenky a chystá sa predložiť podobný návrh aj vo svojej krajine.  „Inšpirovalo ma to k zmene nášho zákona o materskej dovolenke na Jamajke,“ tvrdí senátorka.

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O dom

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices