klus
Politológ Martin Klus. PHOTO: Redakcia/MK.

Poľská gorila

Keď sa slovenský premiér Robert Fico nechal v povestnú volebnú noc vyhadzovať svojimi volebnými spolubojovníkmi na rukách a teatrálne si odpil z fľašky koly, určite mu hlboko v mysli rezonovalo najmä jedno slovo „Gorila“. Kauza, ktorá započala začiatok konca politickej strany, ktorá dala Slovensku dvojnásobného premiéra a premiérku ale tiež kauza, ktorá napriek viacerým špekuláciám o zainteresovanosti nielen jej predsedu znamenala nástup vlády jednej strany. Ale aj kauza, ktorá pravdepodobne nikdy nebude skutočne vyšetrená a vo svojej podstate znamenala výrazný posun apatie obyvateľstva voči politike a politikom.

V mnohých ohľadoch totožnej kauze dnes čelia aj naši severní susedia z Poľska. Odpočúvací megaškandál, do ktorého sú zapletené špičky súčasnej vládnej strany Občianska platforma (PO) si doposiaľ vyžiadala demisiu šiestich ministrov a predsedu Sejmu a vyvolala iniciatívu na rozpustenie zákonodarného zboru. Nepriamo už pred tromi týždňami výrazne pomohla k prezidentskému víťazstvu kandidáta opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Andrzeja Dudu a tiež výrazne zhoršila mieru popularity doposiaľ vládnej strany PO.

Podobne ako na Slovensku, aj v prípade Poľska dnes veľmi ťažko odhadnúť aké skutočné dôsledky bude mať „poľská Gorila“ na ďalší politický vývoj v krajine. Hoci v tejto chvíli sú výhliadky na volebný úspech PO v blížiacich sa poľských parlamentných voľbách mizivé, možnosť že by sa jej marketéri inšpirovali, ako vhodne nastaviť krízový manažment  slovenskými príkladmi je pomerne veľká. Naznačujú to aj kroky poľskej premiérky Ewy Kopaczovej, ktorá zatiaľ komunikáčne situáciu zvláda na vysokej úrovni.  Nakoniec aj samotná demisia ministrov a predsedu Sejmu sa dá chápať ako šikovný predvolebný ťah, ktorý má naznačiť vysokú mieru politickej kultúry dotknutej strany a v konečnom dôsledku môže zaúčinkovať podobne, ako niekdajší odchod Ivety Radičovej z NR SR, ktorá sa neskôr stala premiérkou republiky.

Viac..  Eurokomisárka Helena Dalliová: Rovnosť žien a mužov pri volebnej urne

Lámať teda palicu nad PO by bolo veľmi predčasné. Nakoniec nerobme si ilúzie, že by miera zorientovanosti poľského voliča bola o veľa vyššia ako v prípade voličov slovenských, ktorých evidentne nikdy skutočne nezaujímalo ako to bolo návštevou konšpiračného bytu či pitím koly súčasným najmocnejším mužom Slovenska.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Martin Klus.

O red

Odporúčame pozrieť

Titul Európsky strom roku získal buk menom „Srdce záhrady“

Strom nazývaný „Srdce záhrady“, v juhozápadnej oblasti Poľska, získal titul Európsky strom roka 2024. Buk, …

Consent choices