šefčovič
Maroš Šefčovič, podpredseda EK. PHOTO: redakcia/red.

Rozhovory o elektrine v Prahe, mojom niekdajšom pôsobisku

Po Holandsku bola mojou ďalšou zastávkou v rámci Energy Union Tour Česká republika. Návrat do Prahy bol pre mňa jemne nostalgickým zážitkom, keďže som sa stretol s poprednými českými diplomatmi, s ktorými som pôsobil v niekdajšom česko-slovenskom diplomatickom zbore. No hlavným dôvodom mojej návštevy boli rokovania s vedúcimi predstaviteľmi českej vlády a s mimovládnymi organizáciami, aby som ich informoval o tom, čo im v praxi môže priniesť implementácia Energetickej únie.

Pre Českú republiku, ktorá je silne závislá na dovoze zemného plynu (a tým je aj exponovaná k možnému narušeniu dodávok), bude mať zvýšená prepojenosť so susednými štátmi strategický vplyv na energetickú bezpečnosť. Okrem toho, ako náhle budú obnoviteľné zdroje lepšie integrované do národnej siete, českí spotrebitelia budú mať väčší výber a konkurencieschopnejšie ceny pri nákupe energie, nevraviac o možnosti výroby vlastnej energie. Toto sú len niektoré z výhod Energetickej únie pre Českú republiku, o ktorých som diskutoval s českým premiérom Bohuslavom Sobotkom, a členmi oboch komôr parlamentu. Musím tiež povedať, že v rámci našich rokovaní a stretnutí s verejnosťou som taktiež cítil zmenu k pozitívnejšiemu postoju Čechov k Európskej únii, čo bolo vyjadrené v nedávnom prieskume.

Podobne ako v prípade mojej predchádzajúcej návštevy v Holandsku, reakcie na predbežnú analýzu a odporúčania Európskej komisie boli veľmi pozitívne a dohodli sme sa na pokračovaní vo výmene informácií a údajov týkajúcich sa nášho rozboru. Overovanie a potvrdenie správnosti údajov od každého členského štátu je veľmi dôležité pre zostavenie presného obrazu celého európskeho trhu s energiami a pre rozpoznanie nedostatkov, ktoré musíme odstrániť, ak chceme zabezpečiť plne funkčnú Energetickú úniu.

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Moju návštevu som ukončil prejavom počas otvorenia Európskeho jadrového energetického fóra. Veľmi ma potešilo, že českí organizátori pozvali ako hlavných rečníkov zástupcov z mimovládnych organizácii, ako je pani Rivas z Nuclear Transparency Watch; a pána Buffetauta z Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru. Môj hlavný odkaz bol pre všetkých zúčastnených rovnaký: dialóg so všetkými zúčastnenými stranami je základom úspechu každého veľkého projektu.

Na jednej strane je potrebné, aby priemysel vedel, čo si občania a občianske skupiny myslia o jadrovej energii a o ich vlastnej bezpečnosti. Na druhej strane aj občania musia vedieť, čo aké kroky v danej oblasti vynakladá jadrový priemysel. Ak moja prítomnosť pomohla pri tejto výmene názorov, tak moja pracovná cesta do Prahy určite stála za to!

O Maroš Šefčovič

Maroš Šefčovič, Vice-President of the EC in charge of Inter-Institutional Relations and Administration

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Eurokomisia zaznamenala veľký záujem o päťročnú možnosť spoločných nákupov plynu

Výkonný podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič oznámil, že EK má vynikajúcu odozvu na novú …

Consent choices