Premiéri V4 a Hollande za jedným stolom: Rokovali o Ukrajine i bezpečnosti Únie

BRATISLAVA – Na hrade v Bratislave sa stretli štyria predsedovia vlád a jeden prezident. Lídri V4 a francúzska hlava štátu rokovali o utečencoch, Ukrajine i energetickej bezpečnosti Únie.

„S pánom prezidentom sme hovorili o medzinárodnej klimatickej konferencii v Paríži. Česká republika sa podieľa na vyjednávaní novej zmluvy o klíme a jednoznačne podporuje jej prijatie,“ uviedol český premiér Bohuslav Sobotka.

Bezpečnosť Únie

S francúzskym prezidentom preberali jedna premiérka a traja premiéri napríklad Ukrajinu či obrannú a energetickú bezpečnosť Európskej únie.

„V Poľsku sledujeme s veľkým znepokojením to, že na Ukrajine znovu rastie napätie, znovu umierajú ľudia. Poľsko naďalej podporuje sankcie voči Rusku, ktoré sa musí stať aktívnejším účastníkom mierového riešenia konfliktu,“ povedal poľský minister obrany Tomasz Siemoniak.

Grécko a eurozóna

Lídri sa venovali aj Grécku. „Som rád, že sme sa tejto téme nevyhli. Máme záujem, aby Grécko zostalo v eurozóne, ale nie za každú cenu,“ dodal slovenský premiér Robert Fico.

Zástupcovia krajín sa vyjadrili tiež k utečencom. Jednoznačne odmietli povinný kvótový systém.

„Sme pripravení vyslať policajtov, príslušné vojenské jednotky. Na to ale treba dohodu s príslušnou vládou, lenže v Líbyi dnes vládu nemáme,“ ozrejmil Fico.

Viac..  Ivan Štefanec: Digitálny vodičský preukaz v mobile bude realitou

Štvormetrový plot

Maďarský premiér Viktor Orbán obhajoval výstavbu štvormetrového plota na hraniciach so Srbskom. Dôvodom je, že do jeho krajiny každoročne prúdi viac utečencov ako do Talianska či Grécka.

„Existujú rôzne politické školy. Ja patrím k tej, ktorá vraví, že ak je otázka zložitá, vyber si najjednoduchšie riešenie. Základná otázka tejto problematiky znie, že hlavným poznávacím znakom štátu je, že ochráni svoje hranice,“ uzavrel.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

wiezik

M. Wiezik: Strata eurofondov je kvôli Ficovi realistický scenár

Európsky parlament je aj naďalej znepokojený promafiánskym balíkom Ficovej vlády, hovorí europoslanec Michal Wiezik (PS/RE). …

Consent choices