Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 24. týždňa 2015

RUSKÁ FEDERÁCIA: Na dvojdňovom summite G7, ktorý sa uskutočnil začiatkom minulého týždňa, sa rokovalo aj o sankciách, ktoré uvalila Európska únia na Rusko. Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa vyjadrila, že ich uvoľnenie je v rukách Moskvy. Podmienkou pre uvoľnenie sankcií je dôsledné uplatňovanie aprílovej dohody z Minska o zastavení bojov na východe Ukrajiny. S jej slovami súhlasil aj americký prezident Obama. Protiruským sankciám tak ešte stále neodzvonilo.

GRÉCKO: Hovorca Európskej komisie [EK] uplynulý utorok potvrdil, že Atény predložili nové návrhy v rámci rokovaní o ďalšom úvere od svojich zahraničných veriteľov. Prekvapenie sa ale nekonalo. Predstavitelia EÚ uviedli, že nové reformné návrhy, ktoré Grécko predložilo, nie sú dostatočné na dosiahnutie dohody o uvoľnení nových financií pre krajinu.

„V súvislosti s Gréckom je v súčasnosti vo veľkej miere na pretrase aj prebytok primárneho rozpočtu Grécka“, hovorí analytický tím Poštovej banky. Aj na tomto bode stoji dohoda medzi touto problémovou južanskou krajinou a jej veriteľmi, ktorá je kľúčom k odblokovaniu finančnej pomoci. Tú Gréci nevyhnutne potrebujú. Tzv. Trojka požaduje primárny prebytok Grécka v tomto roku na úrovni 1,0 % HDP. Grécky minister financií Varufakis však minulý týždeň vyhlásil, že s touto požiadavkou za žiadnych okolností nesúhlasí. V aktuálnom návrhu Atény ponúkli, že v tomto roku krajina dosiahne prebytok primárneho rozpočtu vo výške 0,6 % HDP.

A pri Grécku ešte zostaneme. V nedeľu opäť prebiehali rokovania medzi Gréckom a jeho veriteľmi a opäť neúspešne. Šéf Európskej komisie [EK] Jean – Claude Juncker po rokovaniach s gréckym premiérom Tsiprasom vyhlásil, že EK urobila všetko preto, aby bol dosiahnutý pozitívny výsledok. Stále však existujú významné rozdiely medzi plánmi gréckej vlády a požiadavkami veriteľov [EK, ECB a MMF] ohľadom reforiem, ktoré má krajina uskutočniť výmenou za zadržiavanú čiastku finančnej pomoci. Najbližšie tak bude o Grécku, reformách a finančnej pomoci rozhodovať Eurogroup [ministri financií eurozóny] a to už tento týždeň 18. júna 2015.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

ČR: Česká centrálna banka aktuálne presadzuje politiku oslabovania koruny, v rámci ktorej nedovoľuje českej „kačke“ prekročiť hranicu 27,000 EURCZK. Podľa najnovších vyhlásení viceguvernéra banky dôjde k ukončeniu tejto politiky najskôr v druhej polovici budúceho roka. Týmto vyjadrením sa pridal ku guvernérovi banky, ktorý tiež naznačil, že oslabovanie koruny pravdepodobne nebude po druhej polovici budúceho roka nutné, no dodal, že pred ukončením tejto politiky sa musí znormalizovať rast miezd. Tie totiž rastú pomalšie, ako sa očakávalo.

VEĽKÁ BRITÁNIA: Medzinárodná ratingová agentúra S&P síce potvrdila rating Veľkej Británie na trojáčkovej úrovni, zhoršila jej však výhľad zo stabilného na negatívny. To znamená, že z pohľadu agentúry existuje riziko, že by pristúpila k zhoršeniu ratingu krajiny. Dôvodom je rozhodnutie novozvolenej britskej vlády usporiadať referendum o členstve krajiny v EÚ a to do roku 2017. Podľa S&P z toho vyplýva politické riziko pre krajinu, ako aj riziko budúceho ekonomického rastu.

O red

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices