šefčovič
Maroš Šefčovič počas Energy Union Tour v Bratislave.PHOTO: redakcia.dom.

Maroš Šefčovič: Slovensko je solídnou súčasťou projektu Energetickej únie

Maroš Šefčovič je podpredsedom Európskej komisie zodpovedným za Energetickú úniu. V súčasnosti navštevuje členské krajiny EÚ v rámci Energy Union Tour, ktorej cieľom je zapojenie sa do intenzívneho dialógu s vládami členských štátov. Návštevy členských štátov budú jedným z príspevkov do prvej správy o stave Energetickej únie, ktorú predloží EK Európskemu parlamentu a Rade na jeseň tohto roku.

Slovensko je v poradí piatou krajinou, ktorú ste navštívili v rámci Energy Union Tour. S akými ohlasmi ste sa doposiaľ stretli?

Musím povedať, že zatiaľ je to veľmi pozitívne vnímané. Myslím si, že rozhodnutie predsedu komisie Jean-Claude Junckera, aby komisári strávili čo najviac času v členských krajinách bolo správne. Je totiž evidentné, že ľudia sa chcú o Európe a o svojich konkrétnych problémoch a záležitostiach rozprávať a energia je záležitosť, ktorá sa týka každého občana. Som veľmi príjemne prekvapený veľkým záujmom o tieto diskusie a pozitívnou atmosférou. Cítim záujem hlavne zo strany mladých ľudí na tom, aby Európa bola environmentálne zodpovedná, aby sme využívali moderné technológie a aby Európa ostala lídrom v oblasti obnoviteľných zdrojov. Čiže podpora pre transformáciu je veľká a myslím, že v budúcnosti ju budeme potrebovať keďže návrhy s ktorými prichádzame budú zrejme predmetom veľmi zložitých vyjednávaní medzi členskými krajinami a Európskym Parlamentom.

Je podľa Vás Slovensko pripravené prispieť svojim dielom k vytváraniu Energetickej únie?

Každá krajina vnáša do Energetickej únie svoj aspekt a ja si myslím, že zo strany Slovenska, bolo veľmi pozitívne hodnotené to, akým spôsobom pomohlo pri stabilizácii situácie na Ukrajine prostredníctvom  reverzného toku plynu. Takisto sa veľmi pozitívne vníma prepojenie trhov s elektrinou s Českou republikou, Maďarskom a Rumunskom, ktoré vedie k stabilizácii cien. Z predbežných hodnotení tiež zatiaľ vyplýva, že Slovenská republika splní svoje záväzky vo vzťahu ku klimatickým cieľom na rok 2020. Jednak v oblasti znižovania emisií CO2, ale aj v oblasti produkcie energií z obnoviteľných zdrojov. Takže povedal by som, že Slovensko je solídnou súčasťou projektu Energetickej únie. Tento projekt je pre nás veľmi dôležitý, najmä preto, že Slovensko je jedna z najpriemyselnejších krajín v Európe a je krajinou kde je silne zastúpený energeticky náročný priemysel.

Viac..  Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Aké výhody prinesie Energetická únia občanom Slovenskej republiky?

Najväčšia výhoda je tá, že každý občan by mal byť oveľa viac pánom svojho účtu za dodávky energií. Chceme posilniť postavenie spotrebiteľov, možnosť ochrany spotrebiteľa, možnosť na zmenu dodávateľa, ale aj zlepšiť technické vybavenie jednotlivých domácností tak, aby sa využívali moderné technológie, umožňujúce individuálne nastavenie spotreby. Zároveň budú ľudia určite profitovať aj z toho, že budú dýchať čistejší vzduch, alebo vďaka modernému dopravnému systému budú tráviť menej času v dopravných zápchach. Koncept Energetickej únie je veľmi široký a pokrýva oblasti energetiky, životného prostredia, ale aj dopravy, lebo je potrebné hľadať odpovede na všetky otázky, ktoré vývoj v energetike za posledné roky priniesol.

Vytváranie Energetickej únie patrí medzi priority súčasnej Európskej Komisie. Do akej miery je fakt, že sa jej momentálne tak intenzívne venuje, zapríčinený vzťahom medzi EÚ a Ruskom?

Súčasný vzťah medzi EÚ a Ruskom bol určite tým, čo dodalo tú potrebné energiu na to, aby sa energetické otázky riešili v jednom kontexte. Problematika energetickej bezpečnosti a každoročné opakovanie si otázky, ako sa vysporiadame s nadchádzajúcou zimou, ktoré bolo ešte zvýraznené konfliktom na východnej Ukrajine spôsobilo to, že európsky lídri mali veľký záujem na tom, aby sme riešili otázku energetickej bezpečnosti komplexne so všetkým čo k tomu patrí.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal eurokomisár Maroš Šefčovič.

O dom

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices