Rusko chystá odvetu za predĺženie sankcií EÚ

MOSKVA – Ministri zahraničných vecí krajín Európskej únie predĺžili ekonomické sankcie voči Rusku. Dôvodom je jeho účasť v ukrajinskej kríze. Rusko reaguje prípravou návrhu na možné predĺženie zákazu dovozu západných potravín.

Ministri zahraničných vecí predĺžili sankcie o šesť mesiacov, režim potrvá do januára 2016.

Rusofóbna lobby

Rusko tvrdo kritizuje predĺženie európskych sankcií, ktoré sú podľa Moskvy víťazstvom „rusofóbnej lobby“ v Európskej únii. Ruské ministerstvo hospodárstva už začalo pripravovať návrh na možné predĺženie zákazu dovozu západných potravín, ktorý Moskva vyhlásila minulý rok v auguste ako reakcie na západné sankcie.

„Ministerstvo vypracováva návrhy na predĺženie účinnosti prezidentského nariadenia o zavedenia odvetných opatrení zo strany Ruskej federácie,“ uviedla agentúra TASS s odvolaním na ministrovho spolupracovníka.

Odveta

Proti rozhodnutiu ministrov zahraničia EÚ predĺžiť sankcie do konca januára budúceho roku ostro protestoval Kremeľ aj ruská diplomacia. Vláda pripravuje odvetné opatrenia.

Kremeľ v reakcii na predĺženie sankcií oznámil, že odpovie podľa princípu vzájomnosti.„Vždy sme dávali najavo, že v otázke sankcií platí princíp vzájomnosti, je to základ nášho prístupu,“ uviedol prezidentský hovorca Dmitrij Peskov.

Viac..  EÚ zrejme umožní retroaktívne clá pre čínske elektromobily

Reštrikcie sú vraj neodôvodnené a nezákonné. „Rusko nikdy iniciátorom podobných krokov nebolo a nie je ani dnes,“ dodal Peskov.

Predĺženie embarga

Premiér Dmitrij Medvedev oznámil, že pripravuje žiadosť adresovanú prezidentovi Vladimírovi Putinovi o analogickom šesťmesačnom predĺžení ruského embarga na dovoz západného tovaru. V príprave je rovnako podľa premiéra uznesenie vlády s výpočtom komodít, ktoré budú ruským sankciám podliehať. Vypracovaním dokumentu bol poverený vicepremiér Sergej Prichoďko.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices