Grécko odmieta dohodu s veriteľmi, aj odchod z menovej únie

BRUSEL/ATÉNY – Grécko dostalo od predsedu Európskej komisie Jean-Claudea Junckera na poslednú chvíľu návrh na dosiahnutie dohody, informuje agentúra Reuters s odvolaním na európske aj grécke zdroje.

Grécky premiér Alexis Tsipras sa musí písomne vyjadriť ešte pred mimoriadnym stretnutím ministrov financií krajín eurozóny Eurogroup, či s dohodou súhlasí.

Úlohou gréckeho premiéra je v rámci ponúknutej dohody podporiť v kampani pred referendom dohodu Grécka s veriteľmi.

Grécky minister financií Yanis Varoufakis očakáva, že Tsipras nebude chcieť prijať úsporné opatrenia, keďže ide podľa neho o „poníženie“. Ak by grécky premiér súhlasil s úspornými opatreniami z nedele, svoje stanovisko by mal čas poslať do referenda, ktoré sa uskutoční 5. júla.

„Vláda si so záujmom návrhy vypočula, no aj napriek tomu povie Tsipras v nedeľu nie,“ cituje agentúra Reuters gréckeho vládneho predstaviteľa, ktorý nechce byť menovaný.

Chceme euro

Keby Grécko prijalo Junckerovu ponuku, ministri financií eurozóny by sa mohli dohodnúť, že v októbri zvážia predĺženie splatnosti dlhopisov, zníženie úrokových sadzieb a rozšírenie moratória na úroky z pôžičky od eurozóny.

Gréci podľa všetkého eurozónu opustiť nechcú. Sú ochotní sa dokonca obrátiť na Súdny dvor Európskej únie, aby predbežným opatrením zabránili prípadnému vylúčeniu krajiny z bloku spoločnej meny. V utorok to vyhlásil grécky minister financií Yanis Varoufakis.

Viac..  Európske akciové trhy majú za sebou skvelý kvartál

Grécka žaloba

„Grécka vláda využije všetky právne možnosti,“ povedal Varoufakis pre britský denník Telegraph. „Radíme sa a určite zvážime žiadosť európskemu súdnemu dvoru o vydanie predbežného opatrenia. Zmluvy o EÚ nepredpokladajú možnosť vystúpenia z eurozóny a (túto možnosť) odmietame akceptovať. O našom členstve nemožno vyjednávať,“ zdôraznil Varoufakis.

Minister financií dodal, že grécke banky majú dostatočnú likviditu, aby mohli fungovať v čase pred nedeľňajším referendom o požiadavkách medzinárodných veriteľov. Priznal však, že kapitálové kontroly zavedené počas víkendu komplikujú život gréckym firmám.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/Richard Juriš.

O ram

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices