manka
Vladimír Maňka, europoslanec. PHOTO: redakcia/European Parliament 2015

Vladimír Maňka o Grécku: Naše záruky nám zachránili mnohonásobne viac financií, ako keby sme ich neposkytli

Pred štyrmi rokmi, keď EÚ zriadila euroval, vytvorila systém záruk za pôžičky ohrozeným krajinám, ktorými boli Írsko, Portugalsko, Grécko a Španielsko. Keby táto pomoc nebola, vznikli by aj Slovensku mnohonásobne väčšie škody, ako keby teraz Grécko skrachovalo. Jednoducho povedané: neskladali sme sa na Grékov, ale naše záruky nám zachránili mnohonásobne viac financií, ako keby sme ich neposkytli.

Populisti na Slovensku hlasovali vtedy proti zárukám a ľuďom nepovedali pravdu. Euroval zachránil Slovensko, aj ostatné krajiny nielen Eurozóny, ale celej EÚ pred obrovskými problémami. Dnes, vďaka tejto pomoci už Írsko má najvyšší hospodársky rast v EÚ – viac ako 4% a v pohode napreduje. Aj Portugalsko a Španielsko sa dostali do plusu. Grécko sa vlani dostalo tiež do primárneho prebytku. Prišla však nová vláda na čele s premiérom Tsiprasom, ktorý dal vo voľbách Grékom nesplniteľné sľuby.

Po voľbách Grécko už nie je schopné napredovať a neplní si svoje záväzky. Preto EÚ žiada Grécko, aby predložilo opatrenia, čo chcú robiť, aby sa postavili na nohy, zabezpečili rast a zamestnanosť. Dodnes nič také Grécko nepredložilo. Gréci bez vysvetlenia odišli z nedokončených rokovaní a vyhlásili referendum. Výsledok referenda aj podľa dnešných slov ich premiéra nebol o tom, či Gréci majú odísť z eurozóny.  Ale o tom, že nechcú ísť ďalej len cestou škrtov, lebo to Grécko už neprežije. Znova nepredložil vlastné predstavy a návrhy.

V mojej politickej frakcii Socialistov a demokratov som v utorok vo svojom vystúpení povedal, že Gréci svoje dlhy splatiť musia. Ale na tejto ceste ich musíme nechať prežiť a preto do úvahy prichádzajú miernejšie podmienky. Musíme však trvať, aby urobili reformy.  Majú dnes najvyššiu šedú ekonomiku zo všetkých krajin OECD a daňové úniky a podvody ich preto pripravujú o viac ako 22% zdrojov.

Viac..  Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

Či Grécko bude mať euro, alebo nie, nič nemení na tom, že Grécko musí v obidvoch prípadoch lepšie a zodpovednejšie hospodáriť.

Teraz potrebujeme spolu hľadať čo najlepšie riešenia a nevykrikovať populistické heslá, ktoré viac súvisia s prichádzajúcimi voľbami na Slovensku ako so skutočným záujmom o riešenie. Aj dnes populisti spolu s extrémistami tlieskali v Štrasburgu Tsiprasovi iba preto, že chcú, aby Grécko vystúpilo z eurozóny. Populisti aj v Bruseli aj na Slovensku ešte nikdy nenašli riešenia. Ani ich nehľadajú. Tých, ktorí uprednostnia hľadanie riešení pred sebapropagáciou je našťastie podstatne viac.

Keď sa Gréci vrátia svojou výkonnosťou do obdobia spred piatich rokov, poklesne im automaticky výrazne aj ich percento dlhu, ktorý je dnes vo výše 180% voči HDP.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil europoslanec Vladimír Maňka.

O red

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť najmä v dôsledku …

Consent choices