Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 27. týždňa 2015

Väčšina Grékov vyslovila „nie“

GRÉCKO

„Grécky premiér Tsipras v nedeľnom [5.7.2015] referende vyhral. Pri hlasovaní o prijatí podmienok medzinárodných veriteľov hlasovalo proti až 61,3 % zúčastnených voličov. Hlasy „áno“ odovzdalo 38,7 % zúčastnených. Referendum je platné, nakoľko v ňom hlasovalo 62,5 % oprávnených voličov. Potrebná bola aspoň 40 % – ná účasť. Premiér Tsipras tak vyhlásil nedeľu za žiarivý deň v histórii Európy a víťazstvo demokracie. Viacero európskych predstaviteľov si nedeľné hlasovanie spája s odchodom Grécka z eurozóny,“ uviedol analytický tím Poštovej banky. Prieskumy ale ukázali, že najmenej 74 % Grékov si želá zotrvanie v európskom menovom bloku. Ani grécka vláda neuvažuje o tlačení novej meny. Už dnes, 7. júla, sa nemecká kancelárka Merkelová v Paríži stretáva s francúzskym prezidentom Hollandem, aby spolu diskutovali o výsledkoch gréckeho referenda. Šéf nemeckej Bundesbanky ale upozornil vládu Merkelovej, že odchod Grécka z eurozóny by ubral z nemeckého rozpočtu miliardy eur. Straty banky by údajne boli vyššie ako 14,4 mld. EUR, ktoré sa už vyčlenili ako rezerva v súvislosti s dlhovou krízou eurozóny, pretože Bundesbank bude mať straty z gréckych akcií kúpených centrálnou bankou. Šéf Európskeho parlamentu Martin Schulz sa ale vyjadril, že ak si Gréci zvolia „nie“, budú musieť zaviesť inú menu. V závere uplynulého týždňa grécky minister financií Varoufakis uviedol, že ak by Gréci v referende dali za pravdu veriteľom, odstúpil by z funkcie. To sa nestalo, no dnes [6.7.2015] ráno sa objavili informácie, že počas dňa opustí Ministerstvo financií. K rozhodnutiu údajne prispel nátlak zo strany niektorých predstaviteľov eurozóny. Stretnutie Euroskupiny sa uskutoční už zajtra, 7.7.2015, v rovnaký deň bude zvolaný aj summit EÚ.

Po vyhlásení výsledkov gréckeho referenda sa euro chvíľkami prepadlo pod hranicu 1,1000 EURUSD, no už atakovalo aj hodnoty v blízkosti úrovne 1,1100 EURUSD. Situácia ohľadom Grécka je ale napätá už niekoľko mesiacov a ostatný vývoj ukazuje, že investori zväčša reagujú len mierne, bez výraznejších výkyvov. Napriek tomu, že Atény v uplynulom týždni neuhradili splátku MMF a vyzývali občanov, aby v referende volili „nie“, a teda odmietli návrhy veriteľov, sa počas celého týždňa euro oslabilo len o pol percenta. Preto predpokladáme, že spoločná mena eurozóny nebude zažívať zásadné šoky ani v najbližších dňoch a bude oscilovať okolo aktuálnych hodnôt, prípadne sa mierne oslabí. Výraznejšie by sa ale mohla znehodnotiť v prípade, ak by došlo k tzv. Grexitu, o ktorom sa však ešte nejaký čas bude rozhodovať. Väčšie zmeny ale možno badať v prípade dlhopisov. Výnosy napríklad v prípade 10, 15 alebo 20 – ročných gréckych dlhopisov v ostatných dňoch výrazne vzrástli a aktuálne dosahujú dvojciferné hodnoty v rozsahu od 13 % do 17 %.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

EUROZÓNA

ECB uplynulý týždeň rozšírila zoznam cenných papierov, ktoré je možné nakupovať v rámci programu kvantitatívneho uvoľňovania [QE]. Na zoznam pribudli cenné papiere troch talianskych firiem. Jedná sa o energetické spoločnosti Terna, Enel a Snam. Banka tak podľa všetkého vysiela signál, že má dostatok zdrojov, ak by bolo potrebné trhom pomôcť vzhľadom na vývoj situácie v Grécku.

NEMECKO

Rast inflácie v najväčšej európskej ekonomike spomalil. Podľa harmonizovaného indexu spotrebiteľských cien [HICP] sa spotrebiteľské ceny v Nemecku v júni medziročne zvýšili o 0,1 %. Vyplynulo to z predbežných údajov nemeckého štatistického úradu. Tento nárast je nižší, ako sa pôvodne predpokladalo. Trh totiž rátal s medziročným nárastom o 0,4 %. Ešte v máji tohto roka vzrástli spotrebiteľské ceny až o 0,7 %. Finálne údaje budú známe v polovici júla.

O ram

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices