Jozsef Nagy
Eurposlanec József Nagy. PHOTO: Europarl.europa.eu

József Nagy: TTIP nie je strašiak, odstráni administratívne bariéry

Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP) označil za jednu z najdôležitejších dohôd, akú Európska únia môže uzavrieť. Zo spoločného euroatlantického trhu podľa neho môžu najviac ťažiť malé stredné podniky, ktoré nebudú musieť čeliť administratívnym bariéram. Upozorňuje však, že práve populizmus a vlastné záujmy národných politík ju môžu ohroziť. Europoslanec József Nagy.

Aký máte postoj k euroatlantickej dohode?

TTIP považujem za globálne najdôležitejšiu dohodu 21. storočia. Vytvoríme 850 miliónový spoločný trh, ktorý bude bez colných bariér. A čo je ešte dôležitejšie, bude aj bez administratívnych bariér. Partnerstvo tak pomôže rozbehnúť obchod,  pretože najmä menším európskym dodávateľom sa veľmi nechcelo vybavovať kvantum papierov.  Momentálne nie sú schopní a ochotní vybavovať certifikáty v USA, ale platí to aj opačne

Aké výhody teda TTIP prinesie?

Nielen, že sa zintenzívni obchod medzi USA a Európou, ale tí ktorí kupovali tovar v iných krajinách sa teraz budú môcť orientovať na spoločný trh, lebo tam môžu nájsť dodávateľa.

TTIP otvorí trh aj pre internetové obchodovanie medzi podnikateľmi, tým pádom sa na naše pulty dostanú aj tovary, ktoré by sme u nás hľadali len ťažko. A čím je väčší výber, tým je aj väčšia konkurencia, čo má za následok zníženie cien a zvýšenie kvality.

Napriek tomu sa aj v europarlamente nájde početná skupina odporcov dohody. Čím si to vysvetľujete?

Hrozí, že z TTIP-u sa vytvorí nepriateľ európskych občanov, lebo sa stáva nástrojom zviditeľňovania odporcov dohody. Je veľmi nezodpovedné strašiť občanov a ponúkať falošnú ochranu voči globalizácii, pričom väčšinou ide len o ochranu záujmov domácich elít. Takisto slúži ako nástroj odporu pre ostatné okolité krajiny, ktoré cítia, že budú vytláčané z euroatlantického trhu. Samozrejme, dohoda má aj hrozby, najmä pre väčšie podniky, ktoré táto colná administratívna bariéra ochraňovala pred efektívnejšími konkurentmi. Čiže občan ako zákazník ušetrí, ale ako zamestnanec môže byť ohrozený. Voči tomu vidíme odpor. Faktom však ostáva, že ak sa rozšíri trh, viac sa predáva, tým pádom sa musí aj viac vyrobiť a preto vznikne viac pracovných miest.

To znamená, že z TTIP-u  môžu najviac ťažiť malé a stredné podniky?

Áno, lebo väčšie korporácie mali lepší prístup na americký trh, založili si tam spoločnosti a cez tie mohli ďalej obchodovať. Malé spoločnosti nemajú prostriedky na to, aby mohli založiť reprezentatívne podniky alebo vlastnú fabriku v USA. Zároveň sa vyrovná prístup pri verených zákazkách v USA. Teraz majú americké firmy prístup k zhruba 85 % verejným zákazkám v Európe, pričom európske firmy majú len 32%. Dohoda by tento stav mala vyrovnať, čo je obrovská výhoda najmä pre malé a stredné podniky.

Viac..  Miriam Lexmann: Keby sa mali dodržiavať pravidlá Euro 7, ceny osobných áut by narástli o 2000 eur

V Európskom parlamente však neprešlo ani spoločné stanovisko s odporúčaním, akým smerom sa má TTIP uberať.

Strašenie ľudí, že stratia prácu, prídu veľké americké firmy a obsadia trh bola agendou extrémnej pravice a extrémnej ľavice. Ale prekvapuje ma, že teraz socialisti vo Francúzsku, Taliansku a už aj v Nemecku prejavili negatívny prístup k dohode.

Tieto národné politiky získavať body a zrejme sociálna demokracia má obavy z extrémnej ľavice, pretože napreduje. Stavajú sa do pozície ochrancu občana a tým pádom nemôžu podporiť ďalší priebeh. Je to však veľmi nezodpovedné správanie.

To bolo hlavným dôvodom prečo sa hlasovanie odložilo?

Áno, vo všetkých výboroch toto stanovisko prešlo, ale zrazu socialisti akoby stratili podporu domácej politickej scény. Martin Schultz preto požiadal o odloženie rokovania. Nechceme umožniť, aby populizmus niektorých národných politík ovplyvňoval verejnú mienku. Sociálna demokracia v Európe týmto postojom odráža politickú nestabilitu.

Je teda možné, že by TTIP výrazne zasahovala do národných politík EÚ?

Doterajšie rokovania a hlasovania dali jasne najavo pre Komisiu, aby sme dostali jasné záruky, že naše politiky a princípy boli čo najviac zachované. Regulatívne systémy pre udržiavanie kvality potravín, sociálneho zabezpečenia. Samozrejme, sme si vedomí, že pri takejto dohode každá strana musí ustúpiť, pokiaľ chce mať harmonizované štandardy. Žiadali sme vylúčenie verejného zdravotníctva z TTIP, či legislatíva ku geneticky modifikovaným rastlinám, keďže ju majú jednotlivé členské štáty inak zariadené. Najväčším problémom je ISDS. Som za vytvorenie zvláštneho súdu pre sporné veci pre verejnú správu a podnikateľskými subjektmi v EÚ.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec József Nagy.

O jac

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytne novú pomoc na posilnenie konkurencieschopnosti a odolnosti MSP

Komisia aktuálne predložila sériu iniciatív, ktorými reaguje na potreby európskych malých a stredných podnikov (MSP) v …

Consent choices