Rakúsko pošle na Slovensko stovky migrantov z utečeneckého tábora

BRATISLAVA/VIEDEŇ – Rakúske ministerstvo vnútra posiela na Slovensko stovky migrantov z preplneného tamojšieho utečeneckého tábora. Budú bývať v zariadeniach ministerstva vnútra a prví cudzinci k nám pricestujú v najbližších týždňoch. Ide o dohodu a výpomoc našim susedom, ktorí imigrantov už nezvládajú.
Rakúske ministerstvo vnútra vo štvrtok oznámilo, že na Slovensko dočasne presunie 500 migrantov momentálne umiestnených v preplnenom zariadení v Traiskirchene.

Rakúske orgány v ňom sústreďujú cudzincov, ktorí v krajine žiadajú o azyl. Až teraz tamojšie ministerstvo vnútra dáva dlhodobo pripravovanej vzájomnej dohode so Slovenskom o pomoci s imigrantmi konkrétnu podobu.

Dočasné presídlenie

Z tábora rakúske úrady presťahujú na Slovensko 500 ľudí. V najbližších týždňoch prvých 50, v auguste 200 a v septembri 250 ľudí.

Telefonicky sa takto so svojou rakúskou kolegyňou Johannou Mikl-Leitner na tom dohodol minister vnútra Róbert Kaliňák. „Situácia v Rakúsku je dramatická. Nemajú tam ani dostatok stanov. Preto na obmedzenú dobu tých ľudí príjmeme, aby sme ich mali pod strechou a potom sa vrátia späť do Rakúska,“ vysvetlil Kaliňák.

Podľa ministra určite nejde o trvalé presídlenie migrantov – čo bola podstata nedávnych kvót, ktoré Slovensko odmietlo. „S týmto sa muselo rátať najmä potom, ako Rakúsko oznámilo, že prestane udeľovať politický azyl,“ myslí si bezpečnostný analytik Ivo Samson.

Podľa neho ide o susedskú výpomoc, ktorá sa dala očakávať a ktorá má aj hlbší význam. „Ide o silného suseda, ktorý je v Európe vážený, ale aj o pragmatizmus, ktorý jasne hovorí o tom, že tí, ktorí budú vedieť, že Rakúsko neprijíma a že odsúva týchto ľudí na Slovensko, nebudú mať chuť cez tento makro-región cestovať,“ dodáva.

Viac..  Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Vrátia sa

Strop pre migrantov je na Slovensku 500. Ubytovanie zabezpečíme, až do definitívneho ukončenia ich azylovej agendy. Tú budú viesť stále rakúske úrady. Rakúsko predpokladá, že takáto výpomoc by sa mohla rozšíriť na obdobie dvoch rokov. Krajiny budú náklady na starostlivosť o migrantov znášať spoločne.

„Nemôžu zostať na Slovensku. Musia sa vrátiť do Rakúska,“ zdôraznil Kaliňák.

Rakúsko dohodu oznámilo v deň konania neformálneho zasadnutia ministrov vnútra Európskej únie v Luxemburgu zameraného na otázku prerozdeľovania migrantov medzi jednotlivými štátmi EÚ.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices