Julia Reda. PHOTO: © European Union 2015

Digitalizácia EÚ pokračuje, pripravuje sa nová legislatíva o autorských právach

Podľa všeobecných očakávaní má digitálny trh stimulovať hospodárstvo Európy, no súčasný systém autorských práv tomu nepomáha. Nemecká poslankyňa Julia Reda  zodpovedná za správu o novej legislatíve k autorským právam tvrdí, že bráni šíreniu poznatkov a kultúry v rámci EÚ.

„Hlavný návrh znie tak, že ľudia by mali mať priamy prístup k dielam. Bez ohľadu na to, či sú bezplatné či platené by ľudia po celej Európe mali disponovať rovnakými právami. Môj návrh sa týka spoločných európskych pravidiel, aby tí, čo si chcú zaplatiť konkrétnu službu, tak mohli urobiť,“ vysvetľuje autorka návrhu.

Viacerí umelci si ale nevedia dobre predstaviť, ako bude fungovať spravodlivé finančné ohodnotenie, keď sa má zaviesť viacero služieb zadarmo. Potrebujeme verejné financovanie kultúry, fungujúci trh, no nemáme zázračný liek, čo by zaručil, že človek z umenia aj vyžije. Len musíme zaručiť také prostredie, kde môže kultúra prekvitať,“ reagovala na obavy poslankyňa Strany zelených.

Viac..  Komisia začala vyšetrovanie nesúladu podľa aktu o digitálnych trhoch voči spoločnostiam Alphabet, Apple a Meta

Predovšetkým autori kníh sa sťažujú na nespravodlivé DPH pri vydávaní elektronických kníh. Pokiaľ ide o DPH, mali by sme na európskej úrovni uznať, že kniha je knihou bez ohľadu na to, či je vydaná vo fyzickej forme alebo ako e-kniha,“ odpovedá Julia Reda.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

potraviny

Dvojaká kvalita potravín: Ako zakročiť proti nekalým praktikám?

O menej kvalitných potravinách, ktoré sa predávajú v našich supermarketoch, sa rokovalo vo výbore Európskeho …

Consent choices