Zmena v cestovaní! K vašim osobným údajom budú mať prístup bezpečnostné zložky

Teroristické útoky, džihádisti, obchodovanie s ľuďmi a drogami. Tieto hrozby považujú europoslanci za najreálnejšie, rozhodli sa proti nim bojovať kontrolou cestujúcich.

Konkrétne ide o sprístupňovanie informácií o ľuďoch, ktorí cestujú leteckou dopravou do Európy a z nej. K osobným údajom cestujúcich budú mať prístup bezpečnostné služby a polícia. Europoslanci sa na tomto kroku zhodli po dlhých rokovaniach, ktoré prebiehali prakticky tri a pol roka. Návrh mal totiž veľa odporcov. Najčastejšie sa ozývala nespokojnosť s tým, že tieto opatrenia hraničia so zneužívaním osobných údajov a porušovaním ochrany súkromia.

Europoslanec Timothy Kirkhope uvádza veci na pravú mieru. „Poslanci výraznou väčšinou odhlasovali celý zoznam možností, aké mali k dispozícií na základe kompromisov, ktoré mi predložili potom, čo som ich k tomu vyzval. Predložili takmer 800 pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov. Pre ľavicových poslancov bola problematická otázka ochrany osobných údajov. Musíme si uvedomiť hrozby: nielen teroristické, ale aj zločinecké. Pôsobia tu rôzne zločinecké skupiny, dochádza k obchodovaniu s ľuďmi, s drogami a tieto aktivity neustávajú. Ľudia prichádzajú do Európy a cestujú v rámci nej – práve o týchto ľuďom si musíme sprostredkúvať informácie, aby polícii a spravodajským službám umožnili zadržanie týchto ľudí a odvrátenie nebezpečenstva od svojich občanov.“

Viac sa dozviete v priloženom videu:

Viac..  DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

 

O bed

Odporúčame pozrieť

cestovanie

DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

Európska komisia (EK) v utorok spustila posledné kolo podávania prihlášok v rámci iniciatívy DiscoverEU. Skončí …

Consent choices