Pivo by na Slovensku mohlo zlacnieť. Môžu za to protiruské sankcie

BRATISLAVA – Pivo na Slovensku by mohlo zlacnieť. Môžu za to sankcie, ktoré pripravuje Rusko na Európsku úniu. Ide tak o ďalšiu odvetu za sankcie, ktoré uvalil Brusel na Moskvu. Nedávno Rusko ohlásilo, že zakáže dovážať kvety a čokoládu, teraz hovorí o kukurici a pive.

Na ruský blacklist by sa tak mali dostať okrem nás aj ďalšie krajiny ako Slovensko, Česko, Poľsko, Litva, Lotyšsko, Nemecko, Taliansko. Vraj Moskva pripravuje varovný list pre tieto krajiny.

Oficiálnym stanoviskom má byť to, že vo výrobkoch sa začali vyskytovať nebezpečné organizmy, čiže v preklade sú nekvalitné. A takáto politika nie je žiadnou novinkou, potvrdil nám to aj odborník

„Rusi hľadajú dôvody prečo nechcú dovážať európske výrobky do krajiny. V prípade kvetov to zdôvodnili tak, že ide o zlú kvalitu výrobkov a taktiež očakávame, že pivo a kukurica budú mať ten istý dôvod a to je zlá kvalita,“
vysvetľuje Miroslav Hajnoš z Európskeho dialógu.

Veľa kalórií

Minulý rok tiež zakázali Rusi dovoz piva z Ukrajiny a oficiálny dôvod bol, že má príliš veľa kalórií. Zväz výrobcov piva situáciu riešia a momentálne kontaktovali všetkých výrobcov, aby sa k tomu vyjadrili. Situáciu zatiaľ analyzujú. Podľa analytikov to ale bude mať na nás len minimálny dopad.

Viac..  Europoslanci: EÚ musí aktívne podporovať ruskú demokratickú opozíciu

„Exporty do Ruska tvoria iba veľmi malú časť celkového slovenského vývozu a takisto veľmi malú časť vývozu potravín. Preto predpokladáme, že aj prípadné uvalenie sankcií by sa na slovenskú ekonomiku ako celok nemalo príliš negatívne prejaviť,“ uviedol Stanislav Pánis analytik J&T banky.

Dôvod zlacňovania

Ako je možné, že sankcie by mohli znížiť cenu piva na Slovensku? Podľa odborníkov by tento zákaz dovozu do Ruska mohol vytvoriť tlak na pokles cien, pretože by sme tu mali viac piva a výrobcovia by ho potrebovali predať.

No a na to, aby prilákali zákazníkov, tak by to mohli urobiť práve lepšími cenami. Ak samozrejme k týmto sankciám aj príde, pretože zatiaľ o varovný prst zo strany Ruska do 7 krajín Európskej únie.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices