Miroslav Mikolášik. PHOTO: © European Union 2015

Europoslanec Mikolášik: Zdravotná gramotnosť v EÚ upadá, naše zdravie ide dole vodou

Slovenský europoslanec Miroslav Mikolášik pôsobí vo frakcii Európskej ľudovej strany. Je členom Výboru pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín. V rozhovore sa vyjadril k súčasnej snahe Európskeho parlamentu o rozširovaní povedomia v oblasti zdravotníctva.

Europarlament sa zaoberá zdravotnou gramotnosťou. Čo to vlastne znamená?

Parlament spozoroval, že blahobyt občanov nie je len o finančných záležitostiach, príjmoch alebo dôchodkoch, ale aj o dobrom a stabilnom zdraví, ktoré potrebujeme, aby sme blahobyt mohli naplno prežívať. Európska populácia vykazuje v poslednej dobe celkové zhoršenie zdravotného stavu.

Na čom sa to prejavuje?

Príkladom môžu byť veľké témy ako nadváha, stále vyššie percento ľudí trpiacich na cukrovku, srdcovocievne ochorenia, stále väčší výskyt rakovinových ochorení, ale pribúda tiež ľudí, ktorí vykazujú odchýlky z normy v oblasti duševného zdravia ako napríklad predčasná demencia, či depresie. Sú to všetko ochorenia, ktoré treba poznať. Rozhodli sme sa preto, že okrem liečby a terapií je dôležitá aj prevencia.

Hovoríte o prevencii. Ako si predstavujete takúto prevenciu v praxi?

Zamerali sme sa na to, aby človek preferoval moderný životný štýl. Mal by sa viac pohybovať, mal by obmedzovať cukry, uhľohydráty v stravovaní, mal by viac času tráviť na čerstvom vzduchu. Jednoducho by mal byť životný štýl variabilný, aby sa ľudia zaujímali o kultúrne dianie, aby boli aktívni, pretože to všetko zlepšuje celkové zdravie. Odporúčame ľuďom aby chodili včas na depistážne vyšetrenia, ktoré môžu zachytiť rôzne choroby v počiatočnom štádiu. Výsledky nám môžu ukázať, že treba zmeniť životný štýl alebo začať liečbu, ktorá je v počiatočných štádiách oveľa jednoduchšia.  S týmito vecami súvisí pojem zdravotná gramotnosť. Je to vedomosť o chorobách, ich príznakoch, postupoch, kedy navštíviť lekára a podobne.

Podľa posledných prieskumov sa až 60 % Európanov vôbec nehýbe, čo znamená, že asi nemajú veľmi dobre naštudovanú zdravotnú gramotnosť. Ako sa dá proti tomu bojovať?

Viac..  Eugen Jurzyca: Boj proti klimatickej zmene je jeden z najviac investičných projektov v histórii ľudstva

Je to veľmi komplexná úloha. Aj Európsky parlament sa zaoberá tým, ako zmeniť algoritmus dňa jednotlivca, čo začína už v detstve, v adolescencii. V školách by sme mali podnecovať žiakov a študentov k tomu, aby sa hýbali. Namiesto toho sedia za PC, hrajú hry, neustále pozerajú do mobilov. Všetko to prispieva k tomu, že sa ľudia nehýbu, nešportujú pravidelne, neprispôsobujú tomu stravovacie návyky, a tým sa zvyšuje podiel ľudí s obezitou alebo s nábehom na obezitu. Nadváha zaťažuje nielen náš srdcovocievny systém, ale aj pohybové ústrojenstvo, chrbticu a kĺby, ktoré sú preťažované a skoro začnú vykazovať príznaky poškodenia kĺbov, artrózy.

Ako by ste apelovali na týchto ľudí?

Rád by som vyzval všetkých spoluobčanov, ktorých hmotnosť sa postupne zvyšuje, aby dbali o svoje zdravie, aby sa zapájali do akcií, ktoré podnecujú ľudí k pohybu. Tiež by som chcel, aby si ľudia všímali a rešpektovali všetky možnosti prevencie ochorení, vrátane ženských ako rakovina prsníka, rakovina krčka maternice, ale aj u mužov rakovina prostaty, či u fajčiarov rakovina pľúc. Odporúčal by som mladým ľuďom, aby sa do fajčenia nepúšťali, tým ktorí fajčia aby prestali, pretože ako vieme až 95 % rakoviny pľúc sa vyskytuje práve u fajčiarov, a tiež vieme, že tento druh rakoviny sa vyskytuje päťkrát častejšie ako iné druhy.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Miroslav Mikolášik.

O vik

Odporúčame pozrieť

obezita

Znepokojivá štatistika: Viac ako polovica dospelej populácie v EÚ trpí nadváhou

Vyplýva to z nedávno zverejneného Európskeho prieskumu zdravia formou rozhovorov (European Health Interview Survey – EHIS).  Prieskum spracovával …

Consent choices