Komisia poskytne 6 miliónov eur pre Líbyu. Stylianides vyzýva k zastaveniu útokov

Európska komisia prispeje finančným balíkom vo výške 6 miliónov eur na splnenie najnaliehavejších potrieb ľudí postihnutých konfliktom v Líbyi. Financie majú pokryť potreby prisťahovalcov, utečencov, ale aj žiadateľov o azyl.

Komisár EÚ pre humanitárnu pomoc a krízové opatrenia Christos Stylianides povedal: Európska únia neopustí ľudí v Líbyi, ktorí trpia kvôli konfliktom. Poskytneme nestrannú a neutrálnu humanitárnu pomoc, ktorá je v súčasnosti veľmi potrebná. Vyzývam všetky strany konfliktu, aby zastavili útoky na civilistov a na civilné infraštruktúry, do ktorých patria aj nemocnice a školy. Musíme zabezpečiť okamžitý, bezpečný a neobmedzený prístup humanitárnej pomoci všetkým ľuďom v núdzi.“

Nové financie majú poskytnúť predovšetkým predmety ako kuchynské súpravy, prikrývky či matrace, ktoré ľudia potrebujú, ale majú tiež zabezpečiť zdravie a ochranu najzraniteľnejším osobám, teda deťom, chorým ši starým ľuďom.  Okrem iného môže byť časť príspevku zúročená aj humanitárnymi organizáciami na posúdenie situácie, čo môže viesť k zlepšeniu ich reakcií na priame potreby obyvateľov.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Počas krízy, ktorá eskalovala pred rokom uvoľnila Komisia zatiaľ 8,76 miliónov eur na podporu OSN, medzinárodných organizácií a tiež medzinárodných mimovládnych organizácii, ako reakciu na humanitárne potreby obyvateľstva Líbye. Konflikt mal totiž výrazný vplyv na ich život. Nedostatok zdravotníckeho materiálu, vysídľovanie, ale aj narúšanie základných služieb a komunikácií viedli k zlej životnej úrovni v oblasti. V súčasnosti sa ľudia vedia len ťažko dostať aj k základným potrebám ako voda, jedlo či k pohonným hmotám.

O vik

Odporúčame pozrieť

EÚ víta otvorenie ďalších prístupových bodov pre humanitárnu pomoc do Pásma Gazy

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že berie na vedomie a víta vyhlásenie izraelského premiéra …

Consent choices