Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 33. týždňa 2015

Čína devalvovala národnú menu

ČÍNA

Čínska centrálna banka minulý týždeň pristúpila trikrát k devalvácii národnej meny. Hodnota jüanu na miestnom trhu následne klesla na trojročné minimum. Júlové údaje o čínskej priemyselnej výrobe, investíciách a maloobchodných tržbách zaostali za očakávaniami, čo stupňuje tlak na vládu v Pekingu, aby vystupňovala opatrenia na podporu hospodárskeho rastu. Pre devalváciu meny zároveň Peking čelí podozreniam, že sa snaží neférovo zvýhodniť svojich exportérov. „Centrálna banka však zároveň uviedla, že vzhľadom na podmienky v domácej aj medzinárodnej ekonomike nie je opodstatnené, aby nastúpil dlhodobý trend znehodnocovania jüanu. Šéf misie Medzinárodného menového fondu [MMF] v Číne Rodlauer minulý piatok uviedol, že súčasné zmeny v riadení menového kurzu môžu krajinu doviesť blízko k systému plávajúceho menového kurzu“, uviedol analytický tím Poštovej banky. Nový systém podľa Rodlauera teoreticky umožňuje pohyb hodnoty meny o 10 % za týždeň, čo sa približuje ku kurzu, ktorý by mohol určiť sám trh. Minulotýždňové rozhodnutie čínskej centrálnej banky zmeniť mechanizmus stanovovania výmenného kurzu čínskeho jüanu označil MMF za vítaný krok, keďže by to malo znamenať, že trhové sily budú hrať väčšiu úlohu pri stanovení kurzu.

GRÉCKO

Viac..  M. Lexmann: Čínske kybernetické útoky proti poslancom a ministrom sú útokom na našu demokraciu

Grécky parlament v piatok presvedčivou väčšinou schválil podmienky tretieho záchranného programu pre vysoko zadlženú krajinu. Za úverovú dohodu v objeme zhruba 85 mld. EUR hlasovalo v 300 – člennom parlamente 222 zákonodarcov. Dohoda prešla vďaka podpore opozičných poslancov. Požiadavky, s ktorými medzinárodní veritelia spájajú uvoľnenie ďalšej finančnej pomoci, odmietlo 43 poslancov, čiže takmer tretina poslaneckého klubu vládnej strany Syriza gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa.

RUSKO

Rusko rozšírilo embargo na dovoz potravín o ďalšie štyri krajiny, a to Albánsko, Čiernu Horu, Lichtenštajnsko a Island. Ruský premiér Medvedev zároveň informoval, že krajina môže zakázať aj dovoz určitých potravín z Ukrajiny v prípade, ak začiatkom budúceho roka nadobudne účinnosť dohoda o hospodárskej spolupráci medzi Kyjevom a EÚ.

O ram

Odporúčame pozrieť

Peking kritizuje EK za vyšetrovanie čínskych výrobcov veterných turbín

Čína vyjadrila znepokojenie nad rozhodnutím Európskej komisie (EK), ktorá začala vyšetrovanie čínskych výrobcov veterných turbín. …

Consent choices