Spoločná mena eurozóny má za sebou vydarený týždeň

Euro uplynulý týždeň skončilo so ziskom 2,5 %. Počas neho si totiž k pondelkovej otváracej úrovni 1,1109 EURUSD pripísala až 2,5 % a piatok zatvárala na úrovni 1,1386 EURUSD, čo je zhruba jej 2 – mesačné maximum. „Hlavný vplyv na vývoj eurodoláru malo zverejnenie zápisnice z júlového zasadnutia amerického FED – u, z ktorej vyplynulo, že viacerí jeho predstavitelia sú znepokojení vývojom v Číne, čo by mohlo oddialiť zvyšovanie sadzieb v USA„, uviedol analytický tím Poštovej banky. Euro ale uplynulý týždeň zaknihovalo zisky aj voči všetkým menám nášho regiónu. Pri českej korune len nepatrné, 0,01 % a týždeň ukončilo na úrovni 27,025 EURCZK. Voči poľskému zlotému sa euro uplynulý týždeň posilnilo o 1,1 % na piatkových zatváracích 4,2268 EURPLN. Najväčšie zisky [1,3 %] si pripísalo voči maďarskému forintu a piatok zatváralo na úrovni 314,67 EURHUF.

Tento týždeň zasadne maďarská MNB

V utorok [25. augusta 2015] zasadne maďarská centrálna banka. Centrálni bankári krajiny pravdepodobne ponechajú hlavnú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni, a teda 1,35 %, počas dlhšieho obdobia.

Ceny ropy Brent na zhruba 6,5 – ročnom minime

Ropa Brent počas uplynulého týždňa tiež reagovala na správy z Číny. Jej cene nepridala ani správa o prepade japonskej ekonomiky v druhom kvartáli. Tieto udalosti totiž zintenzívňujú obavy, že dôjde k zníženiu dopytu po čiernom zlate v krajinách, ktoré patria k najväčším spotrebiteľom na svete. Piatkové obchodovanie ukončila ropa Brent na úrovni 45,46 USD za barel, a teda o – 2,5 % lacnejšia ako ho začínala. Počas týždňa zlacnela až o – 7,6 %. V medzimesačnom porovnaní je lacnejšia ešte výraznejšie, a to až o takmer – 21 %. Oveľa výraznejšiu zmenu, o – 56 %, možno badať v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Stále trvám na tom, aby sa EÚ snažila o mierové rokovania pre Ukrajinu

Zlato za minulý týždeň drahšie o 4,1 %

Aj obchodovanie so zlatom reagovalo na rovnaké udalosti ako eurodolár a ropa. Slabší dolár ale podporil cenu zlata a poslal ju nahor. Zlato zdraželo aj v reakcii na nárast dopytu po ňom, ako bezpečnej investícii vďaka pokračujúcej neistote po devalvácii čínskeho jüanu. Počas týždňa zlato zdraželo o 4,1 % na piatkových 1 160,95 USD za trójsku uncu. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom získalo na svojej hodnote 5,4 %. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka je ale stále lacnejšie, o – 9,1 %.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices