Vo vlaku v Břeclavi zadržali vyše 200 utečencov, polícia ich očíslovala

BŘECLAV – Celkovo 214 migrantov zadržala v noci na utorok polícia na železničnej stanici v juhomoravskom meste Břeclav vo vlakoch z Rakúska a Maďarska. Informoval o tom český spravodajský portál Novinky.cz s odvolaním sa na hovorkyňu cudzineckej polície Kateřinu Rendlovú.

Migranti budú dočasne umiestnení v telocvičniach polície v Břeclavi a Hodoníne, potom ich premiestnia do záchytných miest. Zadržaných je viac než za celý minulý týždeň dokopy a migrantov prechádzajúcich cez južnú Moravu stále pribúda.

Podľa slov polícia niektorí migranti mali potrebné dokumenty, ale drvivá väčšina nie. Nikto zo zadržaných nemal povolenie na vstup do Českej republiky – preto ich polícia zadržala.„Postupujeme v súlade so zákonom bez ohľadu na to, ako postupujú ostatné krajiny,“ vysvetlila Rendlová.

Zostávajú v Česku

Česká cudzinecká polícia utečencov z Blízkeho východu či Afriky bez potrebných dokladov zadržiava, kým maďarská, slovenská či rakúska polícia ich zatiaľ nechávala prejsť do Nemecka, kam väčšina z nich smeruje, pripomenul portál Novinky.cz.

Medzi utečencami v Břeclavi boli prevažne muži – celkovo ich bolo 115, žien 38 a detí 61. Išlo väčšinou o rodiny s deťmi. Podľa Rendlovej väčšina z nich pochádzala zo Sýrie, a to 196; siedmi boli Pakistanci, päť ich prišlo z Afganistanu, štyria z Bangladéša a dvaja z Iraku.

Pripravená polícia

Polícia bola na príchod utečencov pripravená. Na břeclavskej stanici čakali autobusy a desiatky policajtov. Prvých utečencov priviezol pred pondelkovou polnocou vlak z Viedne a zmestili sa do jedného autobusu.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Asi sto migrantov potom pricestovalo krátko po polnoci vlakom z Maďarska, ktorý smeroval cez ČR do Nemecka.

Migranti prichádzajú zväčša dvoma hlavnými vlakovými spojmi, ale ich počet sa zvyšuje, povedal jeden policajt. Polícia na stanici jednotlivých migrantov číslovala a zoraďovala ich do skupiniek tak, aby členovia rodiny zostali spolu. Podľa jedného policajta zadržaní sa správali pokojne.

Utečenecký tábor

Polícia utečencov potom previezla do vlastných telocviční v Břeclavi a Hodoníne. Má ešte aj kapacity v Brne a Znojme. Po krátkodobom pobyte ich odtiaľ odvezú do záchytných miest v obciach Zastávka pri Brne, Vyšní Lhoty alebo Bělá-Jezová.

Na juhu Moravy zrejme vznikne ďalší utečenecký tábor. Zhodli sa na tom zástupcovia českého ministerstva vnútra a polície. Hľadajú totiž riešenie pre rastúci počet migrantov. Do úvahy prichádza časť areálu bývalej väznice v břeclavskej časti Poštorná, informoval portál.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices