Euro uplynulý týždeň stratilo

„Spoločná mena eurozóny uplynulý týždeň zmazala väčšinu ziskov, ktoré si dokázala pripísať ešte v 34. týždni 2015. Počas týždňa stratila na sile – 1,8 % a v piatok ho uzatvárala na úrovni 1,1185 EURUS,“ uviedol analytický tím Poštovej banky. V zelených číslach dokázala ukončiť len pondelok, kedy profitovala z paniky, ktorú spustila Čína, resp. výrazný prepad jej akciového trhu. Počas ostatných dní týždňa euro voči americkému doláru už len strácalo vplyvom toho, že trhy sa začali upokojovať vďaka stimulom čínskej centrálnej banky, ktorá uvoľnila menovú politiku. Euro minulý týždeň ale zaznamenalo straty aj voči poľskému zlotému a maďarskému forintu. Voči oficiálnej mene Maďarov stratilo – 0,1 % a piatok zatváralo na úrovni 314,33 EURHUF. Voči poľskému zlotému sa oslabilo výraznejšie, a to – 0,2 %, na piatkových zatváracích 4,2169 EURPLN. Pri českej mene uzatvárala európska mena minulý týždeň bez zmeny.

Minulý týždeň zasadla maďarská MNB

Minulý týždeň sa uskutočnilo zasadnutie jednej centrálnej banky, spomedzi tých, ktoré pravidelne sledujeme. V utorok [25. augusta] sa stretli predstavitelia maďarskej MNB. Centrálni bankári krajiny, podľa prísľubu, ktorý prišiel po poslednom uvoľnení menovej politiky, nemeniť sadzby počas dlhšieho obdobia, ponechali sadzby na nezmenenej úrovni, a teda 1,35 %.

Ropa Brent zdražela o 10,1 %

Ropa Brent má za sebou náročný týždeň. V jeho úvode testovala cena čierneho zlata, vplyvom veľkého prepadu akciových trhov a vývoja v Číne, nové 6,5 – ročné minimum. V závere týždňa sa ale situácia na akciových trhoch relatívne upokojila, čo sa premietlo aj do cien ropy, ktoré prudko vzrástli. Piatkové obchodovanie ukončila ropa Brent na úrovni 50,05USD za barel, a teda o 5,2 % drahšia ako ho začínala. Počas týždňa zdražela až o 10,1 %. V medzimesačnom porovnaní je ale lacnejšia, a to o – 7,1 %. Oveľa výraznejšiu zmenu, o – 51,5 %, možno badať v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

Zlato za minulý týždeň lacnejšie o – 2,4 %

Zlato v pondelok prekvapivo nereagovalo na udalosti na trhu tak, ako by mnohí čakali. Tento kov je považovaný za bezpečnú investíciu v časoch, keď na trhoch panujú neistota a rozruch, aký spôsobila aj Čína. Dopyt po zlate v takom období rastie, čo tlači aj jeho cenu nahor, no to sa v pondelok neudialo. Americký dolár sa k tomu prevažnú časť minulého týždňa posilňoval, čo spravidla tlačí nadol dopyt po komoditách obchodovaných v tejto mene. To pocítil aj tento vzácny kov a počas týždňa sa jeho cena znížila o – 2,4 % na piatkových zatváracích 1 133,55 USD za trójsku uncu.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices