Nevie sa, kedy prídu migranti do Gabčíkova. Je to na Rakúšanoch

GABČÍKOVO – Príchod utečencov do tábora v Gabčíkove závisí od rakúskej strany. Slovenské ministerstvo vnútra termín ich príchodu zatiaľ nevie. A rovnako ani šéf migračného úradu Bernard Priecel.

Obyvatelia Gabčíkova s prijatím 500 utečencov z Rakúska nesúhlasia.

Vyplýva to z miestneho referenda, ktoré sa konalo v auguste. Proti táboru v obci bolo 96,67 percenta občanov.

Len dočasný pobyt

Šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák podpísal 21. júla s rakúskou rezortnou kolegyňou Johannou Miklovou Leitnerovou dohodu o dočasnom ubytovaní 500 žiadateľov o azyl v Rakúsku.

Prídu do Gabčíkova z rakúskeho tábora Traiskirchen. Dohoda platí na dva roky. Migračný úrad rezortu vnútra uviedol, že azylové konanie by malo byť rýchle.

Proti kvótam

Slovensko je zásadne proti povinným kvótam na rozdelenie migrantov a absolútne podporujeme spoločnú migračnú politiku. Sme finančne, materiálne či personálne ochotní pomôcť štátom, ale presná suma, akú vieme poskytnúť, ešte nie je jasná.

Tak minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák predstavil návrh ďalšieho postupu Slovenska pri riešení migračnej krízy. Tento návrh schválila vláda.

Koniec voľného pobytu?

Podľa Lajčáka má materiál ambíciu prezentovať komplexnú pozíciu Slovenska. Šéf diplomacie skonštatoval, že debata o migrácii sa doma aj v Európskej únii sústreďuje na kvóty, ktoré sú však podľa neho len symbolikou. „Kvóty hovoria o rozdelení 40 tisíc utečencov. Len Nemecko povedalo, že je pripravené prijať 800 tisíc,“ povedal Lajčák po skončení rokovania vlády.

Viac..  Prieskum: Pakt o zručnostiach pomohol vyškoliť 3,5 milióna pracovníkov

Minister takisto pripustil, že cez krajiny, ktoré majú chrániť vonkajšiu hranicu schengenu, sa do EÚ dostávajú migranti bez toho, aby ich niekto identifikoval a posúdil. „Máme schengen, aj keď nefunguje, a máme niečo ako anarchiu. Jeden zo základných pilierov Únie sa otriasa v základoch,“ vyhlásil.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices