Nechávam u seba spať utečencov, prezradil maďarský expremiér

BUDAPEŠŤ – Bývalý maďarský socialistický premiér Ferenc Gyurcsány u seba doma necháva každý deň prespať asi desiatku utečencov. Povedal to nemeckému denníku Die Welt. Zároveň kritizoval oficiálny prístup konzervatívnej vlády Viktora Orbána k utečeneckej kríze. Súčasný šéf vlády sa podľa neho len snaží získať z problému politické body.

Gyurcsány, ktorý patrí k najzámožnejším Maďarom v krajine, v rozhovore s Die Welt prehlásil, že utečencom už skôr pomáhal tým, že na stanicu vozil jedlo a vodu.

Desať ľudí denne

„Potom sa moja žena spýtala, s čím je ešte potrebné pomôcť. Odpoveď znela, že super by bolo ubytovanie,“ povedal niekdajší premiér. „Mali sme krátku rodinnú poradu a dohodli sme sa. Od tej doby k sebe pozývame osem až desať ľudí denne,“ dodal.

Utečenci k bývalému premiérovi prichádzajú večer a spoločne večerajú. K dispozícii majú kúpeľňu a okolo polnoci chodíme všetci spať, popísal Gyurcsány, ako vyzerá starostlivosť. Dodal, že chce v pomoci pokračovať aj vtedy, pokiaľ parlament sprísni azylové zákony tak, že pomoc utečencom bude nezákonná.

„Keď bude ilegálne prať utečencom oblečenie a poskytovať im slušné raňajky, tak také zákony porušovať budem,“ povedal. Osobne ale verí, že takéto sprísnenie zákonov by u verejnosti nenašlo pochopenie.

Viac..  Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Vláda nechápe čo je ľudskosť

Maďarská vláda podľa Gyurcsánya nechápe, čo je ľudskosť. „Musíme sa poučiť z našej vlastnej histórie. Keď nebudeme pomáhať druhým, ktorí sa dostali do problémov, kto potom pomôže nám? Ochrana života musí byť najvyššou prioritou každej vlády,“ uviedol.

Na otázku, prečo vláda utečencom znemožňuje cestu do západných krajín EÚ, keď o utečencov sama nestojí, odpovedal Gyurcsány, že Orbán sa snaží predovšetkým o politický zisk. „Chce vyhrotiť napätie a potom ukázať: Som premiér a dokážem vás ochrániť,“ myslí si Gyurcsány. Upozornil taktiež, že doposiaľ nestretol jediného utečenca, ktorý by si prial zostať v Maďarsku.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices