Rakúska ministerka vnútra odkázala, že na eurofondy môžeme zabudnúť

Ohrozený je aj druhý „pilier“ EÚ – eurofondy. Pre mnohých politikov ten najkľúčovejší (a často krát jediný) argument prospešnosti nášho členstva v EÚ. Zatiaľ nie je ohrozený oficiálne, no rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová odkázala niektorým štátom vrátane Slovenska, že na eurofondy môžu zabudnúť, ak budú blokovať kvóty na migrantov. Výstavba rozhľadní a euronámestíčok môže byť ohrozená!

Nie že by s príchodom utečencov odišli doterajšie ekonomické problémy eurozóny. Na chodbách frankfurtského mrakodrapu to začína opäť šumieť. ECB silno zvažuje nové kolo monetárnych stimulov na jeseň. Teda stratégiu, ktorú ECB neúspešne skúša ešte len sedem rokov.

Že bude tretí bailout pre Grécko neúspešný, čakajú už takmer všetci. No málokto čakal, že problémy môžu prísť tak skoro. S blížiacim sa termínom predčasných volieb rýchlo upadá hviezda premiéra Tsiprasa, ktorý stráca popularitu rýchlejšie ako letné disco-songy. V niektorých prieskumoch dokonca Syrizu predbehla Nová demokracia, ktorá vládla do zimy 2014. Tsiprasverejne vyhlásil, že nebude v koalícii s ND ani s PASOK. Pri tradičnom vylúčení komunistickej KKE a neonacistického zlatého úsvitu tak moc kombinácií na povolebnú koalíciu neostáva. Na druhej strane bývalý premiér za tých pár mesiacov vo funkcii porušil už aj oveľa väčšie predsavzatia.

Veritelia už mesiac od dohodnutia nového balíka vidia zaostávanie

Veritelia už mesiac od dohodnutia nového balíka vidia zaostávanie. Prvé hodnotenie, pôvodne plánované na október, sa asi odsunie. Ešte nie je jasné, či to ohrozí vyplatenie ďalšej tranže z tretieho balíka, ktorá má dosiahnuť 3 miliardy eur, keďže podmienky jej vyplatenia neboli zatiaľ presne stanovené. Podľa predbežných odhadov má v súčasnosti Grécko peniaze zhruba do novembra.

Zlé správy z gréckej ekonomiky striedajú už len horšie. Hoci na začiatku krízy nebol grécky trh nehnuteľností tak tvrdo zasiahnutý prepadom ako írsky či španielsky, klesá systematicky a zatiaľ bez nádeje na stabilizáciu. V druhom kvartáli tohto roka dosiahol grécky trh nehnuteľností medziročný prepad 5,9 % a od roku 2008 tak stratil zhruba 40 %. Veľké problémy majú aj veľmi malé a malé podniky, až 30 % z nich očakáva v nasledujúcom pol roku hrozbu ukončenia činnosti. To by znamenalo zánik viac ako 60 000 firiem. Až 43 % z nich má problém vyplácať mzdy.

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

Plán privatizácie na rok 2015 sa nepodarí splniť. To bolo jasné už vtedy, keď bola privatizácia v zime zablokovaná novou vládou. Do konca roka sa z významnejších privatizácií podarí dotiahnuť prinajlepšom len predaj licencií na prevádzku 14 regionálnych letísk. Na budúci rok je naplánovaný optimistický privatizačný cieľ 3,7 miliardy eur, pričom hviezdami by mali byť prevádzkovateľ plynovodov DESFA a štátny superluxusný rezort Astir Palace. Bude tento cieľ reálny aj po voľbách?

Čínske úrady potrestali 200 ľudí zo „šírenia klebiet“, ktoré boli za prepadom burzy

Európa sa možno pre riešenie svojich problémov inšpiruje v Číne. Tamojšie úrady potrestali (bez bližšej špecifikácie trestu) 200 ľudí zo „šírenia klebiet“, ktoré vraj stáli za čerstvým prepadom šanghajskej burzy. Jednoducho, stačí zakázať zlé novinky a šťastiu nebude stáť nič v ceste!

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

ECB

P. Wunsch: Dá sa očakávať, že ECB nepristúpi tento rok iba k jednej redukcii

Európska centrálna banka (ECB) by mohla znížiť úrokové sadzby v tomto roku viackrát, pričom jednou …

Consent choices