Euro si za uplynulý týždeň prilepšilo. Pozrite si, o koľko!

Spoločná mena eurozóny sa počas minulého týždňa posilňovala a v sumáre si za celý uplynulý týždeň pripísala až 1,7 %. Piatkové obchodovanie ukončila na úrovni 1,1338 EURUSD. V medzimesačnom porovnaní je naša mena oproti americkému doláru silnejšia o 2,7 %. „Euro minulý týždeň zaznamenalo zisky aj voči českej korune, išlo ale len o mierne zisky na úrovni 0,3 %. Piatkové obchodovanie voči českej mene zatváralo na úrovni 27,105 EURCZK“, uviedol analytický tím Poštovej banky. Voči menám našich ďalších dvoch susedov z V4 však euro za uplynulý týždeň zaznamenalo mierne straty. Oproti maďarskému forintu si euro za minulý týždeň odpísalo – 0,2 % na piatkových zatváracích 313,25 EURHUF. Voči poľskému zlotému európska mena stratila – 0,6 % a minulotýždňové obchodovanie ukončila na úrovni 4,2069 EURPLN.

Tento týždeň nás čaká zasadnutie amerického Fed – u

Uplynulý týždeň zasadla britská centrálna banka BoE, ktorá v súlade s očakávaniami trhu k zmene úrokových sadzieb nepristúpila. Tento týždeň sa bude pozornosť trhov upriamovať na štvrtkové zasadnutie amerického Fed – u. Väčšina investorov pritom predpokladá, že k dlho diskutovanému sprísneniu americkej menovej politiky dôjde už na tomto septembrovom zasadnutí a Fed pristúpi k zvýšeniu hlavnej úrokovej sadzby. Priemerné trhové odhady hovoria o zvýšení sadzby na úroveň 0,40 % až 0,45 % zo súčasnej úrovne 0,25 %.

Cena ropy Brent klesala aj počas minulého týždňa

Ropa Brent má za sebou premenlivý týždeň, počas ktorého jej cena striedavo rástla aj klesala. Počas celého minulého týždňa sa však cena čierneho zlata udržala pod hranicou 50 USD za barel. V priebehu pondelkového obchodovania si ropa Brent odpísala zhruba – 4,0 % zo svojej ceny, čo bolo dôsledkom zverejnených informácií o vysokej ťažbe ropy zo strany OPEC-u. Následne však v utorok zaznamenala ropa takmer identické zisky. Práve počas utorkového obchodovania sa najviac priblížila k päťdesiat dolárovej hranici, prekonať sa jej ju však nepodarilo. Smerom nahol ropu poslali pozitívne výsledky nemeckého zahraničného obchodu. Uprostred týždňa ropa opäť stratila takmer – 4,0 % zo svojej hodnoty. Vo štvrtok časť strát zmazala v dôsledku obáv zo spomalenia čínskeho dopytu po rope. Piatkové obchodovanie ropa Brent ukončila na úrovni 48,14 USD za barel a za deň tak stratila – 1,5 %. Za celý uplynulý týždeň si ropa Brent odpísala – 3,0 % z ceny. Oveľa výraznejšiu zmenu, až o – 54,3 %, možno ale badať v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

Zlato medzimesačne lacnejšie o viac než desatinu

Obchodovanie so zlatom a vývoj jeho ceny bol počas uplynulého týždňa ovplyvňovaný hlavne neistotou ohľadom zvyšovania úrokových sadzieb zo stany amerického Fed – u. To spôsobilo pokles záujmu o zlato a jeho cena tým pádom zamierila smerom nadol. Týždeň ukončilo zlato na úrovni 1 107,95 USD za trójsku uncu, a teda o – 1,2 % lacnejšie ako na konci predchádzajúceho týždňa. V medzimesačnom porovnaní je čierne zlato lacnejšie o – 10,7 %.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices