Pre nezávislé Katalánsko nebude miesto v Európskej únii, odkazuje španielsky premiér

MADRID – Španielska vládnuca Ľudová strana sa pokúsi odvrátiť separatistické snahy Katalánska. Vyhlásil to ešte začiatkom týždňa jej líder a premiér krajiny Mariano Rajoy s tým, že tento krok bude pre obyvateľov predmetného regiónu znamenať „opustenie Európy“, informuje agentúra AP.

V Katalánsku sa budú 27. septembra konať regionálne voľby, od ktorých si separatisti sľubujú získanie väčšiny zákonodarcov, čím by sa zvýšili šance na ďalšie secesionistické kroky. Rajoy však chce proti tomu zakročiť, varujúc, že Katalánci by „prišli o práva, ktoré majú ako Európania i ako Španieli“.

Predstavitelia Španielska i Európskej únie zdôrazňujú, že sa Katalánsko v prípade osamostatnenia dostalo mimo Európskej únie, pričom by muselo opätovne požiadať o členstvo v nej. Separatisti tvrdia, že víťazstvo vo voľbách odštartuje „cestu k samostatnosti“, ktorá by mala trvať najviac 18 mesiacov.

Viac..  Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev

V rozpore s ústavou

Madrid trvá na tom, že jednostranné vyhlásenie nezávislosti Katalánska by bolo v rozpore so španielskou ústavou.

V sobotu sa v katalánskej metropole Barcelona pri príležitosti národného sviatku uskutočnil pochod za odtrhnutie sa regiónu od Španielska. Podporu nezávislosti Katalánska prišlo podľa polície vyjadriť takmer 1,4 milióna obyvateľov. Organizátori pochodu predpokladali účasť „iba“ pol milióna ľudí.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices