mikolasik
Miroslav Mikolášik. PHOTO: redakcia/MM.

Mikolášik: Mladí majú skvelé nápady, ale nevedia ich pretaviť do úspešného podnikania

Na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu europoslanci prerokovali návrh, ktorý hovorí o podpore podnikania mladých ľudí prostredníctvom vzdelávania a odbornej prípravy. O tom, čo sa hovorí v správe, sme sa rozprávali s našim europoslancom Miroslavom Mikolášikom.  

Prečo by sa podľa vás mala EÚ sústrediť na podporu podnikania mladých ľudí?

Je to najmä nezamestnanosť. Vieme, že vo všetkých európskych krajinách vrátane Slovenska je veľmi vysoký podiel nezamestnaných ľudí, a to najmä mladých medzi 18 – 35 rokom života. Je to veľmi pálčivá a urgentná záležitosť, ktorú treba riešiť. Zistilo sa, že školské systémy a príprava mladých ľudí na povolania v mnohých krajinách EÚ pokrivkáva za potrebami modernej ekonomiky. Keď mladí ľudia vychádzajú zo škôl, či už stredných alebo vysokých, často sa stáva, že sú dobre pripravení teoreticky, ale nemajú žiadne pracovné návyky ani prax, aby mohli nastúpiť do existujúceho podniku alebo aby si naštartovali svoje vlastné podnikanie.

Ako konkrétne chcú europoslanci podporiť podnikavosť mladých ľudí?

V tejto správe sa hovorí o podpore podnikania mladých na základe tzv. podnikateľského vzdelávania, ktoré je jednou z hlavných tém, ktoré sme v EP podporili. Toto vzdelávanie je prostriedkom na podporu zamestnanosti.

V prípade tohto podnikateľského vzdelávania hovoríme o vzdelávania počas štúdia alebo až po ňom?

Ide o vzdelávanie počas štúdia, teda ešte predtým, ako mladý človek svoje štúdium dokončí. Súvisí to aj s témou duálneho vzdelávania. Napríklad podnik, ktorý vyrába veľmi špecializovaný výrobok, potrebuje zamestnať človeka, ktorý má už nejakú prax. Ale mladý človek, ktorý chodil 5 rokov do školy, žiadnu prax nemá. Toto vzdelávanie by malo túto priepasť medzi požiadavkou trhu a školským systémom zmeniť natoľko, že človek už počas prípravy nadobudne takú prax, ktorá mu dá lepšie vyhliadky zamestnať sa v určitom sektore.

Viac..  Eugen Jurzyca: Prvé návrhy normy Euro 7 boli príliš ambiciózne

Znamená to, že téma podnikania mladých rozširuje tému duálneho vzdelávania?

Áno, správa hovorí aj o takej veci, ktorou je naučiť mladého človeka byť podnikavý. Aby mladý človek po škole pasívne nečakal, že ho niekto zamestná, ale aby on sám dokázal byť pripravený realizovať svoje nápady. Mladí ľudia majú totiž skvelé nápady, ale tie sa mnohokrát nestretnú s neúspechom, pretože mladí nevedia, ako svoj potenciál pretaviť do vlastného podnikateľského konania. Práve na toto potrebujú vzdelanostné predpoklady. Aj keď podnikavosť je nadaním, výskumy dokazujú, že podnikateľské zručnosti je možné sa pomocou vzdelávania naučiť.

A čo podpora z vonkajšej strany, napríklad pôžičky na začatie podnikania?

Je dôležité, aby aj systémy okolo nás vedeli takýchto mladých podnikavcov podporiť. Aby banky boli ústretovejšie, poskytovali mikropôžičky, aby startupy mali možnosť začať svoju činnosť. Mladý človek po skončení školy nemá kapitál na to, aby si sám zafinancoval svoj podnikateľský zámer. Preto je nutné, aby na tento systém vzdelávania, inovácií a podnikateľského ducha pozitívne reagovali aj tí, ktorí peniaze majú a môžu zafinancovať počiatočné podnikateľské zámery.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Miroslav Mikolášik.

O tib

Odporúčame pozrieť

podnikanie

Aktivita v súkromnom sektore eurozóny sa spomalila výraznejšie, než sa čakalo

Aktivita v súkromnom sektore eurozóny pokračovala v máji v raste, tempo rastu sa však v …

Consent choices