Fico
Robert Fico počas brífingu po skončení rokovaní na mimoriadnom summite ER v Bruseli. PHOTO: redakcia.dom.

Hotspoty ale aj miliardový pomocný balík, taký bol mimoriadny summit ER

Lídri európskej dvadsaťosmičky sa ešte v stredu vo večerných hodinách stretli v Bruseli na mimoriadnom summite Európskej Rady o utečeneckej kríze. Rokovania trvali do neskorých nočných hodín. V podstate sa však lídri len vrátili k záverom summitu, ktorý bol v júli, prehlásil Predsedu vlády SR Robert Fico tesne po skončení summitu.

Podľa slov Roberta Fica sa lídri zhodli prinajmenšom na tom, že je potrebné riešiť problém najmä tam kde vzniká a teda v krajinách, z ktorých prílev utečencov prúdi. Taktiež sa zhodli na poskytnutí pomoci vo výške jednej miliardy eur, agentúram OSN, ktoré v rámci Svetového potravinového programu podporujú utečencov zo Sýrie.

V rámci summitu sa lídri dohodli aj na posilnení kontrol vonkajších hraníc únie. Do konca novembra by teda mali byť vytvorené „hotspoty“, čo sú špeciálne kontrolné zóny v pohraničných oblastiach únie. Cieľom týchto zón bude rozdeľovať ekonomických migrantov od utečencov.

Viac..  Europarlament schválil nový pakt EÚ o migrácii a azyle

Otázkou povinných kvót sa však podľa Fica počas summitu nezaoberali, „…každý rešpektoval rozhodnutie väčšiny a rozhodnutie menšiny,“ prehlásil. Na pretras neprišla ani avizovaná žaloba zo strany Slovenska,  proti rozhodnutiu o rozdeľovaní utečencov v členských krajinách.

O dom

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices