Putin a Obama sa v otázke Sýrie nezhodli

NEW YORK – Za „veľmi užitočné a úprimné“ označil ruský prezident Vladimir Putin pondelňajšie stretnutie s americkým prezidentom Barackom Obamom medzi štyrmi očami, ktoré trvalo asi 90 namiesto pôvodne plánovaných 55 minút a uskutočnilo sa v New Yorku po vystúpeniach oboch politikov v rozprave 70. Valného zhromaždenia OSN.

„Zdá sa mi, že americkí partneri celkom jasne vyjadrili svoj postoj v rade otázok vrátane vyriešenia situácie na Ukrajine a sýrskej otázky a všeobecne blízkovýchodnej. Máme, napodiv, mnoho spoločných bodov a názorov,“ citovala Putina agentúra TASS.

„Ale sú tu aj rozdiely,“ povedal Putin a dodal, že tieto rozdiely sú však dobre známe. Jednou z nosných tém prvého stretnutia oboch hláv štátov od júna 2013 bol konflikt v Sýrii. Putin nevylúčil účasť Ruska na náletoch na postavenia tzv. Islamského štátu (IS), tie však musia byť „v plnom súlade s medzinárodným právom“.

Rozhodne sýrsky ľud

To znamená, že na rozdiel od tých, ktoré v Sýrii uskutočňuje koalícia vedená USA, o ne musí požiadať vláda v Damasku, alebo musia byť schválené rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN. Putin však kategoricky odmietol vyslanie ruských pozemných jednotiek do Sýrie.

O osude sýrskeho prezidenta Bašára Asada by podľa neho mal rozhodnúť sýrsky ľud, nie Obama alebo francúzsky prezident Francois Hollande. Šéf Kremľa ďalej povedal, že s Obamom sa dohodli na pokračovaní rokovaní o lepšej koordinácii akcií armád Ruska a USA, aby sa zabránilo náhodným incidentom v teréne.

Na nízkej úrovni

Putin nesúhlasil s tvrdením, že už dávno sa nestretol so svojím americkým náprotivkom. Hoci sa neuskutočnili také stretnutia ako bolo teraz „pred kamerami“, neznamená to, že kontakty sú prerušené. „Kontakty nie sú vôbec prerušené, v tomto ohľade netreba mať žiadne obavy a špekulácie,“ zdôraznil Putin.

Vzťahy medzi Ruskom a Spojenými štátmi sú podľa neho momentálne na nízkej úrovni, nie však vinou Moskvy, ale je to voľba USA. „Sme vždy pripravení vzťahy rozvíjať, obnoviť ich v plnom rozsahu,“ povedal Putin. Podľa nemenovaného amerického predstaviteľa, na ktorého sa odvoláva agentúra Reuters, hovorili prezidenti najprv približne 45 minút o konflikte na východe Ukrajiny. Na margo Sýrie Obama zopakoval, že táto krajina nebude stabilná, kým bude Asad pri moci.

Viac..  Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Napriek nezhodám o osude Asada sa prezidenti dohodli preskúmať možnosti politického riešenia konfliktu v Sýrii. Pri Ukrajine Obama zopakoval podporu zvrchovanosti a územnej celistvosti tejto krajiny a povedal, že Spojené štáty vidia príležitosť na dosiahnutie pokroku v tzv. mierových dohodách z Minska. Vyjadril však obavy o ich implementáciu, okrem iného vo svetle plánov proruských separatistov na „ilegálne“ miestne Obama a Putin absolvovali pred stretnutím fototermín, na ktorom si krátko podali ruky.

Novinári: chladné správanie

Správanie oboch politikov označili novinári za chladné, pričom podobná atmosféra medzi nimi vládla aj na predchádzajúcom obede organizovanom generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom. Na obede predniesol americký prezident prípitok, ktorý zakončil slovami „nech nás nikdy neopustí túžba po mieri“.

Obama následne pozdravil svetových lídrov sediacich pri stole, ale pri Putinovi mu pohľad stvrdol a jeho úsmev zmizol. Obaja prezidenti, medzi ktorými sedel šéf OSN, na seba chvíľu uprene pozerali a potom si štrngli pohármi. Putin sa pritom zľahka pousmial. Podľa agentúry DPA to zašlo až tak ďaleko, že sa novinári dohadovali o tom, či poháre naozaj štrngli. Redaktor denníka New York Times Gardiner Harris, ktorý bol na prípitku osobne prítomný, tvrdil, že sa tak nestalo. Keď však uvidel dôkaz v podobe fotografie, uznal, že sa mýlil.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Putin demaskoval Fica, Slovensko zažíva hanbu

Vladimir Putin počas svojej každoročnej veľkej tlačovej konferencie pochválil Fica s Orbánom. Podľa ruského prezidenta …

Consent choices