George Grammatikakis
George Grammatikakis. PHOTO: © European Union 2015 - EP.

Rozhovor: George Grammatikakis o objave vody na Marse

Vesmír a otázka, či aj mimo našej planéty existuje život, fascinovali ľudstvo už od nepamäti. Americká NASA v pondelok oznámila, že existujú presvedčivé vedecké dôkazy o tom, že na Marse existuje voda v tekutom skupenstve. Pri tejto príležitosti na otázky odpovedá grécky poslanec George Grammatikakis (S&D), ktorý je pôvodným povolaním astrofyzik.

Aký význam má podľa vás tento najnovší objav?

 Viete, kedysi sme si mysleli, že Mars je mŕtva planéta. A dnes sa tento obraz úplne zmenil. Táto planéta je pre vedu nesmierne zaujímavá a objav NASA je dôležitý nielen preto, lebo dokázať prítomnosť vody je technicky veľmi zložité, no i preto, že znovu otvára otázku, či vo vesmíre existuje život.

Čo by to pre ľudstvo znamenalo, keby sme na iných planétach objavili život?

Je to veľmi zvláštne. Všetci by boli radi, keby existoval aj mimozemský život. Je ťažké povedať prečo, no zdá sa mi, že sa nám nepáči že sme sami, nepáči sa nám myšlienka, že naša planéta je izolovaná. A tak si v našej fantázii a v knihách vytvárame predstavy o malých zelených, červených alebo modrých človiečikoch. Na Marse môžeme objaviť život, no bude to život vo svojej počiatočnej – mikrobiálnej forme. A nikto nevie, či je to život, ktorý sa vyvinul už v minulosti, alebo na svoj vývoj ešte len čaká.

Viac..  Peter Pollák: Nová legislatíva o umelej inteligencii možno už o dva roky nebude stačiť

Som si istý, že niekde vo vesmíre život existuje. Vlastne to už vieme, lebo už boli objavené planéty podobné tej našej. No sú tak strašne ďaleko, že musím s ľútosťou konštatovať, že sa tam nikdy nedostaneme. Práve preto by bolo lepšie, keby sme viac pozornosti venovali našej Zemi. Chudoba a neprávosti blízko nás sú rovnako dôležité.

Investuje Európa dostatočne do výskumu a inovácií?

Čo sa týka Parlamentu, ten vždy požadoval viac investícií. Debaty o podobných témach sú vždy prospešné. No dovolím si tvrdiť, že investície do výskumu a inovácií nie sú nikdy postačujúce.

Výskum a inovácie neprinášajú len radosť z objavovania nového. Vedú k novým vynálezom, ako napríklad laser v zdravotníctve či priemysle alebo skenery na klinické použitie. Takže aj keď nenájdeme mimozemský život, vďaka nášmu výskumu sa nám podarí zlepšiť naše materiály a metódy a z jeho výsledkov tak budeme mať osoh tu, v našom každodennom živote.

O ram

Odporúčame pozrieť

NAŽIVO: Sledujte s nami štart vesmírnej lode Crew Dragon (VIDEO)

Druhý štart vesmírnej lode spoločnosti SpaceX  je naplánovaný na dnes 30. mája o 21:22. Astronautmi sú …

Consent choices