Warning: exec(): Unable to fork [nice ffmpeg -i '/data/a/7/a798375f-9c68-41b3-a6a5-440490c15a63/noviny.sk/sub/europske/wp-content/plugins/wp-optimize/images/logo/wpo_logo_small.png' -y -qscale '85' -lossless 0 -compression_level 6 '/data/a/7/a798375f-9c68-41b3-a6a5-440490c15a63/noviny.sk/sub/europske/wp-content/uploads/wpo/images/wpo_logo_small.png.webp.lossy.webp' 2>&1] in /data/a/7/a798375f-9c68-41b3-a6a5-440490c15a63/noviny.sk/sub/europske/wp-content/plugins/wp-optimize/vendor/rosell-dk/exec-with-fallback/src/ExecWithFallback.php on line 111
Záborská: Rodinné podnikanie potrebuje novú definíciu, tá súčasná brzdí jeho rozvoj
záborská
Anna Záborská, europoslankyňa. PHOTO: redakcia/red.

Záborská: Rodinné podnikanie potrebuje novú definíciu, tá súčasná brzdí jeho rozvoj

Na pôde Európskeho parlamentu sa schválila správa o rodinnom podnikaní. Čo vlastne rodinné podnikanie znamená, ako funguje a aké výhody sa ho týkajú nám porozprávala europoslankyňa Anna Záborská.

Ako vnímate rodinné podnikane?

Podľa môjho názoru ide o podnik, ktorý vznikol v rámci biologickej rodiny, ktorú tvorí úzka rodina v priamom zväzku, teda manželia, rodičia a ich deti alebo súrodenci. Takto bol zákon o rodinnom podnikaní navrhovaný na Slovensku. V niektorých iných krajinách sú v rodinnom podnikaní zahrnutí aj ďalší príbuzní. Tento spôsob podnikania je podľa mňa prirodzený, pretože každá rodina má snahu prežiť. Medzi takýmito ľuďmi je zároveň aj najväčšia dôvera a preto majú rodinné podniky obrovskú stabilitu, prežijú aj niekoľko generácií, majú silné meno a rešpekt.

Ako sa rodinné podniky líšia od iných podnikov?

Iné podniky sú založené na priateľstve alebo známosti. Keď jeden človek odíde, tak sa o chvíľu zabudne, že takýto podnik existoval. Pri rodine ostane minimálne meno, ktoré podnik založil. Rodinné podniky vďaka tomuto menu prinášajú dobro aj smerom k spoločnosti, či už po finančnej alebo kultúrnej stránke. Krajiny môžu byť pyšné na niekoľkogeneračné príbehy, ktoré sa môžu týkať či už výroby automobilov, cestovín alebo napríklad cukroviniek.

Je rodinné podnikanie na Slovensku definované v zákone?

Bolo definované na európskej úrovni, ale len počtom zamestnancov. Väčšinou teda rodinné podniky spadali do kategórie malých a stredných podnikov. Táto definícia je nedostatočná a mnohé podniky ju svojím počtom zamestnancov presahujú. Správa preto žiada predefinovanie, pretože podniky sú brzdené, napríklad neprijímajú viac zamestnancov. Na rodinné podniky sa v legislatíve viažu rôzne výhody a prekročením definície nechcú podniky o tieto výhody prísť. V záujme EÚ je, aby tieto podniky fungovali, a to isté by malo byť aj v záujme SR.

Viac..  Jozef Mihál podrobne o norme Euro 7: Čo to bude znamenať pre automobilky a pre ľudí

Ako by teda mala vyzerať nová definícia rodinného podnikania?

Nemala by sa dotýkať len počtu zamestnancov, ale aj typu vlastníctva, investovania, štruktúry riadenia a ďalších elementov, ktoré upresnia rodinné podnikanie. Počet zamestnancov je veľmi fádny parameter. Definícia by tiež mala byť všeobecná a nemala by zasahovať do kompetencie národného štátu. Detailnú legislatívu by si mal urobiť každý štát sám.

Aké výhody ponúka legislatíva rodinnému podnikaniu na Slovensku?

Na Slovensku rodinné podnikanie ako také nie je definované, nie je k nemu prijatý žiaden zákon a ani si nemyslím, že by toto podnikanie malo nejaké osobitné výhody, ktoré by boli rozdielne od malých a stredných podnikov. Rodina na Slovensku teda podniká za rovnakých podmienok ako malý a stredný podnik.

Ak by do praxe prišiel zákon o rodinnom podnikaní, aký prínos by to malo pre našu ekonomiku?

Toto je veľmi ťažké vyčísliť. Ale ak si vezmeme, že podľa štúdie je v EÚ 85% všetkých podnikov rodinných a ponúkajú 60% pracovných miest, už to je pre ekonomiku obrovský prínos.

Ďakujeme za rozhovor, na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala europoslankyňa Anna Záborská.

O tib

Odporúčame pozrieť

Zaborska

Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Už 8. júna 2024 nás čakajú voľby do Európskeho parlamentu. Ak máte záujem o členstvo v okrskovej komisii za …

Consent choices