Ex-fajčiari žiaria jasnejšie! Oslávte 30. októbra ich úspech a odhodlanosť

Medzinárodný deň bez fajčenia („Day of the Ex-Smoker“), vyhlásený na dnes, piatok 30. októbra, oslavuje odhodlanosť a náročnú cestu bývalých fajčiarov v celej Európe.

  • Ex-fajčiari sú vyzvaní, aby sa zapálením prskavky zapojili do novej kampane ”Ex-fajčiari žiaria jasnejšie“ a oslávili zdravší a spokojnejší život bez fajčenia.
  • Používatelia iCoach aplikácie môžu zároveň v rámci účtov EU_Health na sociálnych médiách Twitter a Instagram zdieľať fotografie svojich „najžiarivejších zážitkov a momentov.“

Bratislava – Už od roku 2011 kampaň Európskej komisie ”Ex-fajčiari sú nezastaviteľní” pomáha  mladým ľuďom v boji proti fajčeniu a užívaniu tabaku. Európska komisia je úspešná vďaka podporovaniu výhod života bez fajčenia: oslava lepšieho zdravia a blahobytu, disponibilnejší dôchodok a lepšia kvalita života.

Až do 30. októbra 2015 môžu Ex-fajčiari a užívatelia aplikácie iCoach oslavovať svoj úspech zapálením prskavky na digitálnej mape Európy. Mapu môžu rovnako použiť k povzbudeniu a motivácii svojich milovaných v boji proti fajčeniu. Finálna mapa Európy bude oficiálne odhalená 30. októbra v Bruseli, komisárom pre zdravie a bezpečnosť potravín, Vytenisom Andriukaitisom.

„Ako srdcový chirurg som bol svedkom hrozných následkov užívania tabaku. Tiež som stratil svojich dvoch bratov kvôli chorobám súvisiacim práve s fajčením a užívaním tabaku. Nikdy nezabudnem na bolesť, ktorou si prešli. Tabak je v Európskej únií zodpovedný za takmer 700.000 úmrtí ročne, ktorým sa dá predísť. Na zlepšenie verejného zdravia v EÚ je nevyhnutná nekompromisná politika kontroly tabaku, podpora zvyšovania povedomia iniciatív, medzi ktoré patrí napríklad aj kampaň „Ex-fajčiari sú nezastaviteľní“. Vzdať sa fajčenia je úspech, na ktorý máte právo byť hrdí, je to úspech, ktorý môže zmeniť váš život. Dnes oslavujeme úspech tisíce bývalých fajčiarov, ktorí žiaria po celej Európe. Všetkým im blahoželáme – sú inšpiráciou pre tých, ktorí sa stále snažia prestať,“ povedal komisár Vytenis Andriukaitis.

Viac..  Komisia stanovuje zásady obmedzujúce používanie najškodlivejších chemikálií

 Aplikácia iCoach 2015 bola oficiálne predstavená vo februári tohto roka a aktuálne tento jedinečný digitálny zdravotný tréner využíva viac ako 26.296 nových registrovaných užívateľov. Do 30. júna sa na Slovensku do vynovenej aplikácie zaregistrovalo 832 používateľov, z celkového počtu 9.323 užívateľov. Od svojho oficiálneho predstavenia v roku 2011, 36 % užívateľov iCoach aplikácie potvrdilo, že prestalo fajčiť v priebehu 3 mesiacov. Okrem prínosu pre zdravie premieta do kolektívnych úspor viac ako 262 milióna €.

Darina Sedláková, riaditeľka Kancelárie WHO na Slovensku, zdôrazňuje: “Je veľmi dôležité robiť maximum pre to, aby ľudia fajčiť nezačali. Aj iniciatíva kampane „Ex-fajčiari sú nezastaviteľní” prispieva k uvedomeniu si, že každou cigaretou si poškodzujeme zdravie a zhoršujeme kvalitu svojho života. Zvolená forma aplikácie iCoach je obzvlášť vhodná pre mladých ľudí s me veľmi radi, že vznikajú takéto iniciatívy.”

Zapojte sa do kampane ešte dnes a dokážte, že Ex-fajčiari skutočne žiaria jasnejšie!

O ram

Odporúčame pozrieť

lekar, zdravie

EÚ prispeje ďalších 125 miliónov eur na zvýšenie dostupnosti zdravotníckej starostlivosti vo svete

Európska únia investuje ďalších 125 miliónov eur na posilnenie zdravotných systémov, najmä s cieľom zvýšiť …

Consent choices