Nemecko je s príjimaním utečencov na hranici kapacít, tvrdí minister financií

BERLÍN – Nemecko je s prijímaním utečencov na hranici svojich kapacít. Túto okolnosť musí jednoznačne oznámiť svetu, informoval nemecký minister financií Wolfgang Schäuble, ktorý podporil názor, že by sa mal obmedziť princíp zjednocovania rodín pre sýrskych utečencov.

V nemeckej vládnej koalícií dochádza k sporom ohľadne rozsahu azylových práv pre sýrskych občanov. Zatiaľ čo medzi kresťanskými demokratmi kancelárky Angely Merkel sa množia hlasy, že by malo dôjsť k istým obmedzeniam, sodiálni demokrati sú proti.

Obmedzené možnosti

Nemecko sa stalo v Európe hlavným magnetom pre ľudí utekajúcich pred vojnou a násilím na Blízkom východe. Od januára  prišlo do krajiny viac ako trištvrte milióna ľudí a do konca roka by ich mohol byť až milión.

„Musíme do sveta vyslať jasný signál: sme pripravení pomôcť, ukázali sme, že sme, ale naše možnosti sú tiež obmedzené,“ povedal Schäuble v rozhovore pre televíziu ARD.

Spory kvôli utečencom

Nával utečencov vyvolal veľký tlak na nemeckú štátnu správu na úrovni obcí a tiež vyvolal spory o to, ako sa s krízou najlepšie vysporiadať.

Polemiku na úrovni federálnej vlády rozpútal v piatok minister vnútra Thomas de Maiziére, ktorý navrhol, aby utečencom zo Sýrie v budúcnosti v Nemecku poskytovali menej hodnotný ochranný status, ako je plnohodnotný azyl. To by podľa nových pravidiel schválených vo štvrtok nemeckou vládou okrem iného znamenalo, že títo migranti by si do krajiny nemohli pozvať najbližších príbuzných dva roky, ako to môžu urobiť ľudia s postavením azylanta.

Viac..  Krajná pravica v Európe rastie. V eurovoľbách nám hrozí ďalšie prvenstvo

Dobrý nápad

De Maiziére zrejme po tlaku vo vláde neskôr povedal, že „veci zostanú zatiaľ tak, ako sú“. Schäuble ale zdôraznil, že kabinet túto možnosť detailne skúma.

Andreas Scheuer, generálny tajomník bavorskej Kresťanskosociálnej únie, čo je sesterská strana vládnej CDU Angely Merkel, označil de Maiziérov návrh za dobrý nápad.

Ľavá a pravá ruka

Naopak vicenkancelár a šéf sociálnych demokratov Sigmar Gabriel zdôraznil, že je dôležité, aby vláda najprv urobila opatrenia, ktoré už schválila, než aby denne prichádzala so stále novými opatreniami. „To vytvára dojem, že v nemeckej vláde ľavá ruka nevie, čo robí pravá,“ povedal.

Angela Merkel sa cez víkend obmedzila na zdôraznenie svojho dlhodobého názoru, že musí dôjsť k spravodlivejšiemu prerozdeľovaniu utečencov na celoeurópskej úrovni.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices