titulka sulík zábortská
Anna Záborská a Richard Sulík počas debaty o utečeneckej kríze.PHOTO:redakcia.dom.

VIDEO: Záborská vs Sulík. Ako by riešili utečeneckú krízu?

Anna Záborská je europoslankyňa za poslanecký klub Európskej ľudovej strany. Richard Sulík patrí v Európskom parlamente do skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov. Na otázky ohľadom utečeneckej krízy odpovedali v rámci diskusie Debatujeme s europoslancami.

Čo je podľa Vás potrebné urobiť v súčasnej situácii ako prvé, kde vidíte potenciálne riešenie utečeneckej krízy?

Anna Záborská: Nedá sa povedať, že niečo musíme urobiť ako prvé, my musíme súčasne urobiť niekoľko vecí. A to je jednak pomoc utečencom, ktorí už sú na území EÚ, ale aj ochrana vonkajších hraníc a riešenie situácie v krajinách odkiaľ títo migranti prichádzajú.

Richard Sulík: Okamžite treba uzavrieť hranice a postarať sa následne o tých, ktorí pred nimi ostanú stáť. Treba pre nich vybudovať centrá, kde EÚ bude garantovať bezpečnosť a kde budú môcť čakať na posúdenie ich žiadostí o azyl.

Myslíte si, že je súdržnosť v Európe ohrozená?

Anna Záborská: Mnohí z členských štátov vyčítajú EÚ, že nekonala včas. Iní, ako napríklad štáty V4 nechcú aby sa im do riešenia situácie starala. Dôvodom, že kríza zachádza tak ďaleko, je to, že sa nevieme dohodnúť na jednotnom postoji.

Richard Sulík: Pokiaľ nebude celoeurópske riešenie, jednotlivé krajiny budú musieť začať konať na vlastnú päsť, podobne ako to urobilo Maďarsko. To môže mať za následok rozpad Shengenu.

Aký je Váš názor na prerozdelovacie kvóty?

sulík
Richard Sulík.PHOTO:redakcia.dom.

Richard Sulík: Prerozdelovanie nie je riešenie, povedal by som, že to je signál pre prevádzačov posielať sem ďalších a ďalších. Dá sa pomôcť inak. Napríklad navýšením rozpočtu pre agentúru Frontex, ktorej úlohou je chrániť vonkajšie hranice únie. Za týmto účelom môžeme skresať napríklad nezmyselné agrodotácie alebo eurofondy.  Alebo už spomínanou výstavbou centier pred hranicami EÚ. Nech Nemecko rieši problém s tými, čo už tu sú. Kvóty budú mať rovnaký efekt ako pozvanie. Ak teda Nemecko odmieta prestať s politikou pozývania, tak potom je správne odmietať kvóty. Je nehumánne pozývať do EÚ stále viac a viac ľudí s vedomím, že každý 16 neprežije cestu.

záborská
Anna Záborská.PHOTO:redakcia.dom

Anna Záborská: Slovenskí europoslanci, dali v Európskom Parlamente jasne najavo, že kvóty nepodporujú, treba rešpektovať suverenitu členských štátov. Súhlasím aj s tým, čo povedal pán Sulík ohľadom Frontexu a centier, avšak my už v EÚ máme momentálne státisíce migrantov, o ktorých sa treba v prvom rade postarať. Druhá vec je rozdielny sociálny systém v krajinách EÚ. Je pochopiteľné, že ľudia na Slovensku, ktorí často krát tiež žijú v chudobe sa obávajú, že kvôli kvótam budú so svojich daní nakoniec ešte musieť aj zabezpečovať ubytovanie, stravu či vreckové migrantom prideleným Slovensku.

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

Veľmi problematická situácia s migrantmi je napríklad v Grécku, ako toto vnímate?

Anna Záborská: Chyba Grécka je, že pri príchode do Grécka migrantov neregistruje a púšťa ich ďalej.  Nemyslím si, že utečenci by mali mať právo vyberať si, do ktorej krajiny pôjdu.

Richard Sulík: Ako som povedal, ako prvé treba chrániť hranice a ak Grécko nie je ochotné svoju hranicu chrániť tak nech dočasne opustí Schengenský priestor. Riešením problémov s registráciou, by bola aj možnosť žiadať o azyl na ambasádach mimo Únie. To však legislatíva EÚ nedovoľuje.

Ak by aj Slovensko prijalo migrantov, je zrejmé, že týchto ľudí by bolo potrebné nejakým spôsobom integrovať, čo na to hovoríte?

Richard Sulík: Najprv sa musíme opýtať občanov Slovenska, či chcú niekoho integrovať. Treba zohľadniť aj našu kultúru. Jednoducho 2000 rokov tu vyrastáme v kresťanskej spoločnosti a teraz tu máme integrovať Islam? Ak aj necháme teraz Islam bokom, tak medzi základné práva rozhodne nepatrí právo byť integrovaný a preto my nie sme povinní niekoho integrovať ak to sami nechceme. Na mieste by preto bolo v tomto prípade referendum.

Anna Záborská: Čo sa týka kultúry, je možné, že po tejto vlne migrácie sa Európa zmení. Nemôžeme ale argumentovať tým, že sa ohrozujú kresťanské hodnoty, keď sama EÚ odmietla kresťanské hodnoty vo svojej ústavnej zmluve. Teraz sa budeme oháňať tým, že my sme kresťanská komunita a my tu nechcem nikoho iného? Som presvedčená, že takéto postoje vznikajú preto, lebo ako komunita sa cítime slabý a bojíme sa, že nás prevalcujú.

VIDEO z diskusie:

O dom

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices