benova
Monika Flašíková-Beňová, slovenská europoslankyňa. PHOTO: © European Union-EP.

M. Flašíková Beňová: Prehĺbenie spolupráce verejných sektorov členských štátov by malo priniesť aj odbúranie zbytočnej byrokracie

Súčasťou mini plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) je aj návrh rozhodnutia zameraného na zlepšenie spolupráce medzi orgánmi verejnej správy v Európskej únii (EÚ). Ide o reakciu na potrebu modernizácie verejného sektora, aby mohli občania Únie lepšie využívať výhody spoločného trhu.

Podpora riešení interoprability pre európske orgány verejnej správy má zjednodušiť prístup podnikateľov k verejným službám v iných štátoch EÚ, ako aj uľahčiť mobilitu zamestnancov. „V prípade podnikateľov ide najmä o uľahčenie situácie pre malé a stredné podniky. Tvoria základ európskeho hospodárstva, no ich pôsobenie v rôznych krajinách Únie je často krát limitované obmedzenou kapacitou znalostí týkajúcich sa pravidiel, povinností a postupov verejných orgánov,“ priblížila poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová. Potrebné je preto zlepšenie komunikácie a spolupráce medzi verejnými sektormi členských štátov navzájom. Malo by to mať pozitívny dopad aj na podporu ekonomického rastu Únie.

Viac..  M. Beňová: Potrebujeme vyčleniť dostatok zdrojov na obnovu verejných budov

„Súvisí to samozrejme s potrebou rýchlejšieho rozvoja elektronizácie verejných služieb v EÚ. Ľudia sa potom o spleti rôznych tlačív, dokumentov a pravidiel, ktoré ich čakajú v inom členskom štáte môžu oveľa jednoduchšie dozvedieť už v predstihu doma,“ uviedla europoslankyňa. Súčasťou návrhu je aj zintenzívnenie poskytovania tzv. cezhraničných verejných služieb. „Nevyhnutným výsledkom prehĺbenia takejto spolupráce by malo byť aj odbúravanie často krát zbytočnej byrokracie,“ uzavrela poslankyňa.

O dac

Odporúčame pozrieť

Podporujúca Európa: na ceste k modernej a efektívnej verejnej správe

Komisia prijala nové oznámenie o posilnení európskeho administratívneho priestoru[1] (ComPAct), v ktorom sa navrhujú konkrétne opatrenia na …

Consent choices