Ak cestujete do Švédska, pripravte si pas. Kráľovstvo zavádza hraničné kontroly

ŠTOKHOLM – Švédska polícia vyzvala ľudí cestujúcich do susedných krajín a z nich, aby so sebou nosili pasy či iné doklady totožnosti, pretože Švédsko dočasne zavádza hraničné kontroly. Švédsko tak pozastavuje platnosť predpisov EÚ týkajúcich sa cestovania bez pasov a hraničných kontrol.

Tento krok má obmedziť prúd migrantov prichádzajúcich do severskej krajiny z Dánska a Nemecka. Švédska vláda vysvetlila, že opatrenie vnesie poriadok do prijímania migrantov vo Švédsku a zabezpečí, že budú zaregistrovaní pri vstupe na územie krajiny.

Švédsko, ktoré očakáva do konca tohto roka celkovo takmer 200 tisíc žiadateľov o azyl, prijíma viac migrantov na jedného obyvateľa, než ktorákoľvek iná krajina EÚ. Únia pritom zápasí s najväčším prílevom utečencov za posledné desaťročia a situácia je celé mesiace krízová.

Pod kontrolou

Nemecko zaviedlo dočasné kontroly na hraniciach už v septembri. To síce nezastavilo obrovský prúd migrantov, ale nemecké úrady uviedli, že im to umožnilo dostať situáciu viac pod kontrolu.

Švédsky premiér Stefan Löfven vo štvrtok bránil rozhodnutie znovu zaviesť hraničné kontroly. Na summite o migrácii na Malte uviedol, že už nie je možné dobre a dostatočne strážiť hranice Švédska.

Viac..  Opatrenia na zlepšenie pracovných podmienok stážistov a riešenie nedostatku pracovnej sily a zručností

„Keď nám úrady povedia, že už viac nedokážu zaručiť bezpečnosť a kontrolu našich hraníc, musíme ich počúvať,“ povedal Löfven novinárom v maltskej metropole Valletta. Dodal, že jeho partneri z EÚ chápu rozhodnutie Švédska a že lídri EÚ musia prepracovať pravidlá cestovania bez pasov v Európe.

Švédsky premiér vyhlásil, že EÚ musí diskutovať o tom, ako by mali vyzerať tieto pravidlá. Potrebujeme iný systém. To je jasné, povedal.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices